V Turecku se podle Rady Evropy zhoršuje dodržování lidských práv

15.04.2016
Euroskop, čtk

Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks vyjádřil obavy nad bojem tureckých bezpečnostních složek proti kurdským rebelům a uvedl, že dodržování lidských práv v Turecku se „zhoršuje alarmující rychlostí“. Muižnieks to ve čtvrtek uvedl na závěr své devítidenní návštěvy Turecka. Kritizoval rovněž nedodržování svobody médií, svobody slova a také narušení nezávislosti soudnictví, uvedla agentura AP.

Komisař pro lidská práva prohlásil, že uznává právo Turecka bojovat s terorismem, zpochybnil ale 24 hodin trvající zákazy vycházení během rozsáhlých operací proti kurdským povstalcům v městských oblastech, které mají na svědomí civilní oběti a kvůli kterým přišly o střechu nad hlavou desítky tisíc lidí.

Muižnieks rovněž kritizoval „nízkou toleranci vlády vůči kritice a rozdílným názorům“. V této souvislosti mimo jiné zmínil více než 1800 případů, kdy byli lidé obviněni z urážky prezidenta, a rovněž i fakt, že v zemi byly zablokovány tisíce internetových stránek.

Za snahu omezovat svobodu tisku nedávno kritizovaly Ankaru i EU a Spojené státy. Reagovaly tak na kroky tureckých úřadů proti některým opozičním médiím. Úřady totiž na začátku března převzaly kontrolu nad hlavním opozičním deníkem Zaman, který byl spojován s ideovým rivalem prezidenta Erdogana.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek