EU zorganizovala jednání makedonských stran o tamní krizi

19.04.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie pozvala na pátek do Vídně zástupce makedonských politických stran, aby společně s nimi našla východisko ze současné krize v Makedonii, informovala o tom agentura AFP. V této balkánské zemi se minulý týden konaly demonstrace proti prezidentovi a manifestace za odložení červnových parlamentních voleb.

„Zastoupení EU ve Skopje zaslalo pozvánku na schůzku komisaře EU pro rozšíření Johannese Hahna se zástupci země do Vídně na 22. dubna,“ potvrdila agentuře AFP mluvčí Evropské komise Maja Kocijančičová.

Vládní strana VMRO-DPMNE již svou účast potvrdila. Hlavní opoziční formace Sociálnědemokratický svaz Makedonie (SDSM), která chce parlamentní volby bojkotovat, se ještě nerozhodla, zda do Vídně pojede.

Opozice chce volby bojkotovat

Loňskou politickou krizi v zemi zažehnala v létě dohoda zprostředkovaná Evropskou unií. Součástí dohody bylo i odstoupení premiéra Gruevského a předčasné volby, které se měly konat 24. dubna.

Po protestech opozice a vyjádření obav ze strany USA a EU, že ještě nebyly vytvořeny dojednané podmínky pro spravedlivé hlasování, byly odloženy na 5. červen. Opozice ale dál tvrdí, že se nic nezměnilo a hodlá volby bojkotovat.

Makedonie je již od roku 2005 kandidátem členství EU, ale vstupní rozhovory s ní ještě Brusel nezahájil.

Demonstrace ve Skopje kvůli omilostnění politiků

Tisíce lidí vyšly do ulic v makedonské metropoli Skopje minulý týden poté, co prezident Ďorge Ivanov omilostnil politiky podezřelé z účasti na ilegálních odposleších a ze zpronevěry velké sumy státních peněz. Mezi amnestovanými je i expremiér Nikola Gruevski, jehož opozice označuje za hlavní postavu skandálu.

Ten vypukl poté, co loni opozice zveřejnila sérii odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů. Vládní konzervativci údajně nechali odposlouchávat na 20.000 lidí, včetně policistů, soudců, novinářů i zahraničních diplomatů.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek