Ministři obrany EU budou diskutovat o hybdridních hrozbách

19.04.2016
Euroskop, čtk

Ministři obrany zemí evropské osmadvacítky budou v Lucemburku diskutovat o způsobu, jak by měla Evropská unie čelit takzvaným hybridním hrozbám, diskuse by se měl účastnit také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Základem pro diskusi je materiál, který Evropská komise představila před dvěma týdny. Součástí odpovědi má být například lepší výměna informací, kybernetická bezpečnost, ale i ochrana klíčových systémů jako je finančnictví či zdravotnictví.

Ministři by na aktuálním setkání měli připomenout potřebu posílit schopnosti unie a jejích partnerů čelit podobným hrozbám. Zdůrazní také nutnost zvýšit potřebné kapacity tak, aby EU dokázala zajišťovat bezpečnost i v rychle se měnícím prostředí.

Hybridní hrozba i bez vyhlášení války

Jako hybridní hrozba bývají označovány různé činnosti, které často kombinují konvenční i nekonvenční metody a které různí státní i nestátní aktéři mohou koordinovaně využívat, aniž by byla formálně vyhlášena válka.

Jejich cílem je nejen způsobit přímé škody a využít slabých míst, ale také destabilizovat společnost a vytvářet nepřehledné situace a narušovat rozhodování. Sousloví je přitom často používáno pro popis ruského postupu vůči západním zemím v ukrajinské krizi.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek