Obama a Merkelová vyzvali k pokroku v jednání o TTIP

25.04.2016
Euroskop, čtk

Spojené státy a Evropská unie musejí pokročit v jednáních o chystané dohodě o volném obchodu TTIP, po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to v Hannoveru prohlásil americký prezident Barack Obama.

Dohoda označovaná jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by mohla vést k vytvoření největší zóny volného obchodu na světě. Proti TTIP v sobotu v Hannoveru demonstrovalo podle policie asi 35.000 lidí, podle pořadatelů více než dvojnásobek.

Kritici se obávají snížení vysoko nastavených evropských pravidel ochrany spotřebitele či životního prostředí.

Vyjednavači spěchají

Merkelová i Obama dojednávaný pakt podporují. „Je nesporné“, že dohody o volném obchodu pomohly americké ekonomice a přinesly obrovské výhody zemím, které se jich účastní, prohlásil Obama na společné tiskové konferenci. Rozumí prý tomu, že globalizace veřejnost zneklidňuje, obzvláště když se zavírají továrny a pracovní místa přesouvají za hranice. Spojené státy však prý potřebují zůstat konkurenceschopné v době, kdy se části Asie a Afriky začínají více ekonomicky vzmáhat.

Obzvláště důležité je zajistit silný hospodářský růst v Evropě, prohlásil také Obama v severoněmeckém Hannoveru.

Vyjednávači v Evropě a ve Washingtonu usilují o dokončení klíčových částí dohody do konce tohoto roku. S příchodem Obamova nástupce do Bílého domu v lednu příštího roku a předvolebními kampaněmi v mnoha evropských zemích by se již tak složitá jednání mohla ještě více zkomplikovat. K ratifikaci ale za Obamova úřadování zřejmě již nedojde.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek