Bild: Obavy z krachu dohody s Tureckem, EU hledá alternativy

09.05.2016
Euroskop, čtk

Kvůli rostoucím obavám z krachu dohody s Tureckem o omezení migrace diskutují představitelé některých členských zemí Evropské unie o alternativních postupech, informuje o tom německý list Bild s odvoláním na nejmenovaného evropského ministra.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potvrdil, že Ankara nezmění své protiteroristické zákony jen proto, že to požaduje Evropská unie. Změna těchto zákonů je jednou z podmínek, které si EU vymínila pro zavedení bezvízového styku s Tureckem v rámci širší dohody o zablokování masové migrace z Turecka do Evropy.

„Ti, kteří Turecko žádají, aby změnilo své zákony proti terorismu, by měli nejprve odstranit stany teroristů postavené u Evropského parlamentu,“ citovala agentura Reuters Erdogana, který promluvil na shromáždění svých příznivců ve východotureckém městě Malatya. Odkazoval na to, že úřady v Bruselu umožnily stoupencům v Turecku zakázané Strany kurdských pracujících, aby během březnového summitu EUa Turecka rozložili protestní tábor u parlamentu.

Bild: Neúspěšní žadatelé by mohli být vraceni z řeckých ostrovů

Podle listu Bild se pro případ krachu dohody zvažuje například možnost, že centrem pro příjem migrantů by se staly řecké ostrovy, odkud by byli odmítnutí žadatelé o azyl rovnou posíláni zpátky do zemí původu. Finanční prostředky slíbené Ankaře by pak měly namísto do Turecka směřovat do Řecka.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek