Fico a Merkelová budou jednat o slovenském předsednictví EU

16.06.2016
Euroskop, čtk

Zejména o nadcházejícím předsednictví Slovenska v Evropské unii bude v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou jednat šéf slovenské vlády Robert Fico. Během společného oběda politiků, kteří mají zásadně odlišný přístup k migraci, dojde také na diskuzi o možném odchodu Británie z EU nebo energetické bezpečnosti.

Oficiálně Bratislava agendu předsednictví schválí 30. června, tedy den předtím, než se vedení EU ujme.

Fico, který v minulosti kritizoval německý „diktát“ při řešení migrační krize, se už nechal slyšet, že Slovensko bude při svém předsednictví osmadvacítce prosazovat především témata, která unii spojují.

Rozdílné postoje k řešení migrace i protiruským sankcím

Při pracovním obědě se debata Fica a Merkelové zaměří především na možný odchod Británie z osmadvacítky, o němž budou Britové rozhodovat 23. června, a další postup při zvládání migrace. Jednat by mohli i o prodloužení protiruských sankcí.

Právě v těchto posledních dvou otázkách jsou názory politicky nejsilnější evropské země a Slovenska značně odlišné. Zatímco Merkelová prosazovala kvóty na přerozdělování uprchlíků, Bratislava proti nim podala žalobu u unijního soudu. Pokud jde o prodloužení protiruských sankcí, Merkelová ho podporuje, zatímco Fico sankce opakovaně kritizoval.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek