Mogheriniová upozornila Turky na potřebu udržet právní stát

18.07.2016
Euroskop, čtk

Vláda práva a systém ústavních brzd a protivah musí být v Turecku zachovány, řekla při příchodu na dnešní jednání ministrů zahraničí zemí EU šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Turecko po nezdařeném puči bude důležitým tématem dnešní schůzky ministrů zahraničí unijních zemí. Respektovat demokratické principy musí Turecko také podle dalších účastníků dnešního setkání.

„Byli jsme první, kdo už v onu tragickou noc řekl, že je třeba bránit demokratické a legitimní instituce,“ připomněla. To však podle ní neznamená, že právní stát a ústavní pojistky by měly přestat v Turecku existovat. „Právě naopak, je třeba je chránit kvůli té zemi samotné,“ zdůraznila.

Po zmaření vojenského puče v noci z pátku na sobotu zahájily úřady v Turecku rozsáhlé zatýkání. Zadrženo bylo kolem 6000 lidí, především vojáků, mezi nimiž jsou i vysoce postavení generálové. Ve vazbě skončili také soudci a státní zástupci včetně těch z ústavního soudu a dalších nejvyšších justičních instancí země.

Podle eurokomisaře pro sousedskou politiku Johannese Hahna měly turecké úřady podle všeho dopředu připravené seznamy lidí k zatčení.

Také belgický ministr zahraničí Didier Reynders uvedl, že reakce tureckých úřadů na puč by měla být proporční a respektovat právní stát. Stejně jako jeho rakouský kolega Sebastian Kurz odmítl možnost obnovy trestu smrti v Turecku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek