Turecko obvinilo německého eurokomisaře z kulturního rasismu

01.09.2016
Euroskop, čtk

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik dnes obvinil německého člena Evropské komise Günthera Oettingera z kulturního rasismu. Reagoval tak na komisařův názor, že se Turecko pravděpodobně nestane členem Evropské unie, dokud bude jeho prezidentem Recep Tayyip Erdogan.

Çelik v rozhovoru pro agenturu Anadolu komentoval výroky, které Oettinger pronesl v rozhovoru, jenž v úterý zveřejnil německý list Bild.

„Tato otázka (vstupu Turecka do EU) by měla být zvažována pravděpodobně po Erdoganově odchodu,“ řekl Oettinger. Komisař ale také řekl, že Turecko zůstává pro EU významným geostrategickým a hospodářským partnerem, s nímž je nezbytné udržovat kladné vztahy. Ty jsou mezi Ankarou a Bruselem v poslední době napjatější.

Turecko marně usiluje o zrušení víz pro svoje občany cestující do EU a vyhrožuje zrušením migrační dohody o zadržování uprchlíků mířících na evropský kontinent přes turecké území. Evropští činitele se také nechali slyšet, že pokud Turecko obnoví v souvislosti s nedávným pokusem o státní převrat trest smrti, nebude pro něho v EU místo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek