Sobotka: EU a Británie by měly udržet co nejtěsnější vztahy

16.09.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie a Velká Británie by měly udržet co nejtěsnější vztahy i po odchodu Britů z unie, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka. Česko se podle něho soustřeďuje zejména na to, aby udrželo rovnocenné podmínky na britském pracovním trhu pro Čechy, takové, jaké využívají Britové v tuzemsku.

„Já určitě nebudu patřit mezi ty a česká vláda nebude patřit mezi ty vlády, které by zaujaly pozici ‚no tak to těm Britům teď necháme sežrat‘. Já myslím, že to není přístup, který bychom měli uplatňovat,“ řekl Sobotka při sněmovních interpelacích na dotaz Simeona Karamazova (ODS).

Ministerský předseda se vyslovil i pro co nejširší využití čtyř základních svobod EU, tedy volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. „Budeme trvat na reciprocitě. Pokud poskytneme Britům nějakou výhodu ve vztazích k Evropské unii, tak budeme chtít, aby opět byla i Evropské unii poskytnuta nějaká výhoda nebo preference. Takže potřebujeme, aby to byl vyvážený vztah,“ řekl.

Zachování blízkých vztahů mezi EU a Británií je nutné podle Sobotky vedle ekonomických důvodů i z bezpečnostního hlediska.

Británie zatím odchod z unie, o němž rozhodli tamní obyvatelé v referendu, oficiálně neoznámila. Sobotka očekává, že tento krok učiní na přelomu letošního a příštího roku. Pak se budou nejméně dva roky vyjednávat konkrétní podmínky vystoupení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek