Diplomaté zemí EU schválili bezvízový styk s Gruzií

05.10.2016
Euroskop, čtk

Diplomatičtí zástupci členských zemí Evropské unie dali dnes v Bruselu zelenou návrhu na zrušení vízové povinnosti pro občany Gruzie. Od jara odkládané rozhodnutí musí nyní posoudit Evropský parlament, se kterým může o věci vyjednávat stávající slovenské předsednictví EU. Změna má začít platit společně s novými pravidly, která v Unii usnadňují možnosti jak v případě nutnosti bezvízové cestování pozastavit.

„Počítáme s podporou Evropského parlamentu při dokončení souvisejících kroků tak, aby občané Gruzie mohli bezvízového styku využívat co možná nejdříve,“ uvedl slovenský velvyslanec při EU Peter Javorčík. Příslušný výbor europarlamentu zrušení víz podpořil přesně před měsícem. Diplomaté nevylučují, že by Gruzínci mohli do Unie jezdit bez víz už od počátku příštího roku.

Gruzie podmínky splňuje od prosince

Evropská komise bezvízový styk pro ty Gruzínce, kteří vlastní pas s biometrickými údaji a chtějí přijet maximálně na 90 dní, navrhla v březnu. Už loni v prosinci vyhodnotila, že Gruzie splnila všechny potřebné podmínky. Vláda v Tbilisi od té doby netrpělivě čeká na dokončení celého procesu vízové liberalizace.

Věc se ale několik měsíců zdržovala především kvůli námitkám Německa, Francie a Itálie. Tyto státy se obávaly, že po případné liberalizaci vízového styku se zeměmi jako jsou Gruzie, Turecko, Ukrajina či Kosovo dojde k rapidnímu zvětšení objemu migračního proudu do Evropy; upozorňovaly také na riziko příchodu zločineckých skupin. Komise proto v květnu po diskusi s členskými zeměmi navrhla změnu stávajících pravidel.

Bezvízový styk může být pozastaven

Nová „záchranná brzda“, oficiálně označovaná jako „mechanismus pozastavení“, umožní členským státům snadněji oznamovat, že nastaly mimořádné okolnosti opravňující bezvízové cestování přerušit. Evropská komise také nově bude moci k podobnému kroku přistoupit z vlastní iniciativy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek