EU má v plánu podpořit Afghánistán 1,2 miliardami eur

05.10.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie prostřednictvím šéfky unijní diplomacie Mogheriniové na probíhající mezinárodní konferenci o Afghánistánu oznámila záměr podpořit v příštích letech Afghánistán částkou 1,2 miliardy eur (asi 32,5 miliardy Kč).

Federica Mogheriniová očekává, že klíčoví světoví partneři přispějí Kábulu podobně tak, aby podpora zemi zůstala na stejné či obdobné úrovni jako dosud.

Dnešní setkání zástupců více než 70 států a dvou desítek mezinárodních organizací v Bruselu by mělo zajistit udržení finanční podpory Afghánistánu do roku 2020 ve stejné či velmi podobné výši jako před čtyřmi lety na mezinárodní konferenci v Tokiu. Tehdy se mezinárodní dárci zavázali poskytnout Kábulu na čtyři roky celkem 16 miliard dolarů (tehdy 335 miliard Kč).

Zahraniční pomoc je pro Afghánistán nezbytností

Udržení finanční podpory je pro Afghánistán klíčové. Přestože se tamní vládě podařilo zlepšit výběr daní, je ze svých vlastních příjmů schopna pokrýt jen pětinu výdajů v civilní oblasti a jen asi desetinu toho, co je třeba platit na bezpečnost. S podporou ozbrojených sil svou nebojovou operací Resolute Support (Rozhodná podpora) i nadále pomáhají země NATO společně s dalšími partnery.

Náměstek českého ministra zahraničí Václav Kolaja v Bruselu novinářům řekl, že Praha bude dál každý rok přispívat 20 miliony korun. Vláda o tom rozhodla už před prázdninami. Stejně vysokou částku Afghánistán získá na rozvojovou spolupráci. Česko také dál počítá se svými vojáky v asijské zemi v rámci kooperace s členskými státy Severoatlantské aliance.

Podpora výměnou za zpětné přijímání migrantů?

Mogheriniová dnes odmítla spojovat podporu afghánské stability s řešením evropské migrační krize, která dnes není na programu jednání. Nedávno se EU s Kábulem dohodla, že Afghánistán bude přebírat zpět své migranty, kteří jsou nyní v Unii druhou nejčastější skupinou žadatelů o azyl. Podle náměstka Kolaji ale obě věci souvisejí a dnešní dárcovská konference umožnila uzavření nedávné dohody o migraci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek