EU hrozí Kongu sankcemi za odkládání voleb

18.10.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie v pondělí pohrozila představitelům Konga ekonomickými sankcemi, pokud příští rok neuspořádají nyní odložené prezidentské a parlamentní volby. Na jednání v Lucemburku se na tom shodli ministři zahraničí členských zemí, napsala agentura Reuters.

EU použije všech dostupných prostředků, včetně individuálních restriktivních opatření, stojí v prohlášení šéfů diplomacie zemí EU. Podle Reuters je řeč o zmrazení aktiv a zákazu cestování.

Zvažované sankce budou podle diplomatů namířeny nejspíš na představitele policejních a dalších bezpečnostních složek a později případně i na vládní činitele. Přípravou sankcí již byla pověřena šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Úřady v Kongu nedávno odložily volby na duben 2018, údajně z logistických důvodů. Krok rozhněval opozici, podle které se chce prezident Joseph Kabila udržet u moci. Podle původního plánu byly volby vypsány na letošní listopad. Kabilův druhý mandát vyprší 20. prosince a podle současné ústavy nemůže znovu kandidovat. Během protestů proti odložení voleb zemřely desítky lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek