Unie vyzvala Rusko a Sýrii k ukončení násilí v Halabu

18.10.2016
Euroskop, čtk

Země Evropské unie důrazně vyzývají Kreml a režim syrského prezidenta Bašára Asada, aby ukončily útoky na povstaleckou část Halabu a aby vytvořily podmínky k příměří a k tomu, aby se do města dostala humanitární pomoc. Novinářům to na pondělní schůzce ministrů zahraničí unijní osmadvacítky sdělila šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

V prohlášení země EU zdůraznily, že pokračující násilí v Halabu znamená nevídané utrpení pro tisíce obyvatel města. Asadův režim a jeho spojenci, především Rusko, se v ofenzivě podle EU zjevně nepřiměřeně a cíleně soustředí na nemocnice, lékařský personál, školy a další nutnou infrastrukturu. Připomenuto je také používání barelových a kazetových bomb i chemických zbraní, které dál násobí civilní oběti včetně žen a dětí, a které „by mohlo být pokládáno za válečný zločin“

Unie by sankce cílila na přesně identifikované osoby odpovědné za pokračující bombardování, například na vojenské velitele. Opatření rozhodně nemají za cíl zhoršit už tak špatnou situaci civilistů v zemi, vysvětlil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle jehož názoru by Unie k sankcím měla přistoupit, pokud se situace do dvou či tří týdnů nezmění a vyvražďování obyvatelstva by pokračovalo.

Rusko si podle EU musí uvědomit odpovědnost

Už ve čtvrtek a v pátek se v Bruselu koná říjnový summit EU. Prezidenti a premiéři unijní osmadvacítky na něm mají podle dlouhodobého plánu kromě jiného diskusi o dalším přístupu EU k Rusku. Je zřejmé, že syrské dění se do debaty summitu promítne – prohlášení obsahuje i výzvu Rusku, aby si svou odpovědnost za vývoj v Sýrii uvědomilo.

Mogheriniová dnes také oznámila, že Evropská unie začne co nejdříve organizovat rozhovory s klíčovými hráči regionu, včetně Íránu, Saúdské Arábie či Turecka, a se zástupci syrské opozice, občanské společnosti a menšin o uspořádání země po skončení konfliktu. Tento dialog má doplnit dosavadní diplomatické úsilí, především v podobě rozhovorů v Lausanne, které doposud nepřinesly uspokojivé výsledky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek