Vliv dohody CETA na ČR bude dle analytiků nízký

01.11.2016
Euroskop, čtk

Obchodní a hospodářská smlouva CETA mezi EU a Kanadou bude mít podle názoru analytiků zanedbatelný přímý vliv na českou ekonomiku. Nepřímo ale bude mít dohoda podle nich pozitivní vliv především v podobě utužení geopolitického partnerství mezi oběma břehy Atlantického oceánu a navíc může posloužit jako precedens pro další podobné dohody, například pro dojednávanou dohodu mezi EU a USA (TTIP).

„Uzavření CETA je pro ČR dobrou zprávou, jak ekonomicky, tak zejména geopoliticky. Důsledek uzavření úmluvy CETA pro českou ekonomiku bude pozitivní, byť v přímé formě poměrně zanedbatelný,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Vliv spíše nepatrný a ve formě subdodávek

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka bude rozšíření obchodních příležitostí o další trh pro české a evropské firmy pozitivní. Podíl vývozu do Kanady na celkovém českém vývozu ovšem podle něj činí pouze 0,2 procenta. „Nicméně důležitý je nepřímý vliv prostřednictvím subdodávek pro západoevropské firmy exportující na kanadský trh. Celkem má Kanada vliv na 0,4 procenta českého HDP,“ uvedl.

Pro samotné Česko lze podle Pavla Sobíška, hlavního ekonoma UniCredit Bank, ekonomický význam CETA hodnotit jako okrajový. „Určitou výhodu CETA jsme ale již v předstihu začali pociťovat, když Kanada před třemi lety přestala uplatňovat vůči Čechům cestujícím do této země vízovou povinnost. Její zrušení bylo ze strany EU jednou z podmínek uzavření dohody CETA,“ upozornil.

Posílení liberálního přístupu k hospodářským věcem

Smlouva podle Kovandy také může posílit vliv anglosaského liberálního myšlení a přístupu k ekonomickým otázkám v kontinentální části EU, kde nyní kvůli brexitu hrozí oslabení tohoto vlivu. „Jeho udržení je přitom kýžené opět i z hlediska ČR jako takové, neboť vyvažuje vliv mnohdy až příliš dirigistického uvažování tandemu Francie a Německa,“ dodal.

Kanada je pro ČR z hlediska objemu obchodu 53. obchodním partnerem, 43. vývozním trhem a 53. dovozním trhem. Loni čeští exportéři do Kanady vyvezli zboží za 6,4 miliardy Kč, dovezeno bylo zboží za 4,03 miliardy Kč. ČR má s Kanadou už pět let v řadě kladnou obchodní bilanci. Z ČR do země javorového listu míří nejvíce kolejnice, lité výrobky ze železa a oceli či pneumatiky. Kanadský dovoz pak tvoří zejména léčiva, produkce pro letecký průmysl, zejména vrtulníky a jejich díly a strojírenské výrobky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek