Albánie je blíže k rozhovorům o vstupu do EU

04.11.2016
Euroskop, čtk

Albánský parlament včera schválil zákon klíčový pro provedení reformy justičního systému, která má zemi otevřít cestu k přístupovým rozhovorům s Evropskou unií. Předpis vytváří nové exekutivní instituce, které mají chod justice řídit a na provedení reformy dohlížet.

Opoziční Demokratická strana hlasování bojkotovala, stejně jako při předchozích hlasováních týkajících se reformy. Demokraté tvrdí, že si vláda schvalovanými zákony chce zajistit možnost ovlivňovat jmenování soudců a prokurátorů.

Cílem reformy je podle albánské vlády dosáhnout nezávislosti soudců a prokurátorů a vykořenit korupci, která je v albánské justici velmi rozšířená. Má k tomu přispět i kontrola příjmů a majetku soudců a prokurátorů a prověřování jejich profesionální způsobilosti.

Albánie požádala o status kandidátské země pro vstup do EU v roce 2009, ale kvůli otálení s reformami a v boji proti korupci a zločinnosti ho získala až v roce 2014. Vláda intenzivně usiluje o otevření přístupových rozhovorů do konce letošního roku, potřebuje k tomu však v praxi implementovat schválenou reformu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek