Komise kritizuje potlačování médií a justice v Turecku

07.11.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise hodlá upozornit na problémy, které podle ní existují v Turecku se svobodou tisku a nezávislostí justice. Uvedl to včera Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na zprávu, v níž komise hodnotí pokrok Turecka ve sbližování s Evropskou unií a kterou podle německého listu zveřejní ve středu.

V Turecku se opět výrazně omezuje svoboda tisku a právní rozhodnutí ohledně národní bezpečnosti a boje proti terorismu se uplatňují selektivně a nahodile, uvedli autoři zprávy. Vážně je také znepokojuje osud tureckých novinářů, kteří byli zatčeni, a médií, jejichž činnost turecké úřady zakázaly po zmaření červencového pokusu o puč.

Turecko si přeje vstoupit do unie od 60. let, ale oficiální přístupové rozhovory začaly až v roce 2005. Z 35 kapitol, které musí každá kandidátská země s unií projednat, jich Evropská komise zatím ve vztahu s Ankarou otevřela 16. Napětí mezi EU a Tureckem se zvýšilo po zmařeném puči 15. července, protože unijní představitelé kritizovali tvrdé zásahy Ankary proti opozici.

Od července přišlo v Turecku podle agentury Reuters o své funkce či skončilo ve vězní více než 110.000 soudců, učitelů, policistů a dalších státních zaměstnanců. Turecká vláda nechala uzavřít kolem 170 novin, časopisů, televizních stanic a zpravodajských agentur. Podle tamního svazu novinářů přišlo o práci 2500 žurnalistů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek