Ministry zahraničí EU čeká diskuse o vztazích s Tureckem

14.11.2016
Euroskop, čtk

Diskusí o současném vývoji v Turecku začnou dnes ministři zahraničí členských zemí Evropské unie své listopadové jednání v Bruselu. Poté, co v neděli na neformální večeři probrali budoucnost vztahů s USA po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, je dnes čeká také debata o obranných a bezpečnostních aspektech vznikající obranné strategie EU i o lepší spolupráci s NATO.

EU minulý týden několikrát poměrně ostře kritizovala Ankaru, například v pravidelné hodnotící zprávě všech kandidátů na členství v EU. Unie poukazuje na zhoršení tamní situace v oblastech jako je právní stát či lidská práva, především po pokusu o vojenský puč v polovině července.

Turecko je dlouholetý kandidát na členství, rozhovory ožily na jaře poté, co se EU s Tureckem dohodla na způsobu jak výrazně omezit počty migrantů připlouvajících z Turecka na řecké ostrovy. Tvrdé represe po puči a jejich evropská kritika, ale přispěly k následnému výraznému ochladnutí vztahů.

Ministři budou diskutovat i otázky bezpečnosti a evropské obranné spolupráce

Zvolení republikánského kandidáta Trumpa do Bílého domu evropské politiky většinou zaskočilo. Věc probírali ministři zahraničí už v neděli večer, dnes se k tématu nepochybně vrátí v rámci diskuse o bezpečnostních a obranných aspektech evropské globální strategie a také v debatě o zlepšení spolupráce mezi EU a Severoatlantickou aliancí.

Do popředí se tak mimo jiné dostává otázka posilování evropských vojenských a obranných schopností. Někteří politici sice uvažují o vzniku „evropské armády“, reálně se jedná ale zatím spíše jen o struktury umožňující rychlejší a plynulejší plánování bojových i nebojových operací a například o spolupráci v obranném průmyslu.

V úterý mají o podobných otázkách diskutovat také ministři obrany členských zemí unie, kteří se ovšem zúčastní i části pondělních jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek