Summit EU s Ukrajinou potvrdí podporu bloku reformám v zemi

24.11.2016
Euroskop, čtk

Evropská podpora ukrajinským reformním snahám a otázka vízové liberalizace budou patřit mezi témata, které dnes v Bruselu proberou představitelé institucí Evropské unie s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Na už osmnáctém společném summitu se očekává také podpis memoranda, které zdůrazní postavení Ukrajiny jako strategického partnera EU v energetické oblasti.

S Porošenkem se dnes v Bruselu setkají šéfové Evropské rady Donald Tusk a Evropské komise Jean-Claude Juncker, na pracovním obědě však bude sestava rozšířena také o řadu dalších členů Evropské komise. Naposledy se summit EU-Ukrajina konal loni v dubnu.

Dnešní schůzka je tedy první v době, kdy obě strany prozatímně uplatňují podmínky rozsáhlé obchodní dohody podepsané spolu s asociační dohodou v roce 2014. Unijní země nedávno potvrdily, že jsou pro spuštění bezvízového cestování pro Ukrajince ve chvíli, kdy v unii začnou platit nová pravidla umožňující tento režim v případě potřeby snadněji zastavit.

Lídři EU a Ukrajiny proberou také situaci na východě Ukrajiny a plnění mírových dohod z Minsku. Unie nepochybně zopakuje svou podporu ukrajinské suverenity a územní celistvosti. Na summitu by také EU mohla slíbit dalších skoro 120 milionů eur na podporu reformy ukrajinské administrativy a na boj s korupcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek