Jak se bránit propagandě?

Shrnutí semináře Eurocentra Praha.

Ve čtvrtek 8. prosince 2016 se konal poslední letošní seminář Eurocentra Praha, tentokrát opět v rámci Národního konventu o EU. Tématem byly boj s propagandou a dezinformační kampaně. Debatovat přišel Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty a pomocí aplikace Skype se z Bruselu připojil i Jakub Kalenský z týmu East StratCom, který spadá pod Evropskou službu pro vnější činnost (ESVA).

Rusko vs. Evropa

Jako první promluvil Michael Romancov, který se věnoval východiskům Ruské federace. Připomněl, že letos v prosinci je to právě 25 let od rozpadu Sovětského svazu, „což z pozice Ruska je ten okamžik, kdy vše začalo být špatně a je třeba to napravovat,“ poznamenal na začátek. Vzpomněl také postoj ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko není Evropa. Dále uvedl, že Putin na Evropskou unii pohlíží jako na nepostradatelného aktéra, který má ale pouze ekonomickou sílu, a Rusko nemůže brát EU vážně jako partnera politického. Přesto se podle Romancova Unie snažila nabídnout bývalým postsovětským republikám, včetně Ruska, pomocnou ruku v podobě Východního partnerství, ale Rusko tuto formu partnerství odmítlo jako nepřijatelnou.

Boj s dezinformacemi

Jakub Janda se věnoval činnosti strategického programu Kremlin Watch, který v rámci think-tanku Evropské hodnoty má za úkol sledovat zasahování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky i jiných evropských států. Janda označil Rusko za hlavní hrozbu v oblasti dezinformací a propagandy. Představil také způsoby, jakými lze bojovat proti dezinformačním kampaním: monitoring a investigace, vytváření přehledů dezinformačních projektů a jejich transparentnosti a vytváření doporučení, jak by stát měl na hrozby uvedených kampaní reagovat. „Občané mají právo mluvit do politiky a snažit se přesvědčovat instituce, čemu by se měly věnovat,“ uzavřel Janda.

Paranoia nebo předvídavost?

Jako poslední přispěl do debaty Jakub Kalenský se svou zkušeností z nově vzniklého týmu East StratCom, jenž má za úkol bojovat proti ruským dezinformačním kampaním. Kalenský považuje dezinformační snahy Ruska za zásadní problém a snaží se o něm zvyšovat povědomí. „V zemích na západ a jih od České republiky je problém vnímán pouze jako paranoia lidí z bývalého východního bloku, což je zarážející,“ prohlásil. Jako konkrétní příklady dezinformačních kampaní podporovaných Ruskem uvedl pokusy o ovlivnění referenda o vystoupení Velké Británie z EU, prezidentských voleb v USA či italského referenda. Za problematické označil i podfinancování institucí zabývajících se touto hrozbou. „Je potřeba, abychom reagovali rychle a silně. V následujícím roce budou volby v Nizozemí, Francii a Německu. Za rok se můžeme bavit o úplně jiné Evropě a už bude pozdě s tím něco dělat,“ varoval Kalenský.

Reportáž ze semináře si můžete přečíst na Euroskopu.

Autor: Petra Formánková

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality