Do EU letos dorazilo 350 tisíc migrantů

19.12.2016
Euroskop, čtk

Podle ředitele evropské pohraniční agentury Frontex letos dorazilo na území Evropské unie ze třetích zemí zhruba 350 tisíc migrantů. Počet migrantů přicházejících balkánskou trasou z Turecka se snížil, přes Středozemní moře jich naopak připlouvá o dvacet procent více.

Zhruba 350.000 migrantů už letos přišlo ze třetích zemí na území Evropské unie. Dnešnímu vydání německého listu Ruhr-Nachrichten to řekl ředitel evropské pohraniční agentury Frontex Fabrice Leggeri. Celkem 180.000 migrantů do Evropy přišlo přes Turecko a 170.000 z Libye a Egypta přes Středozemní moře.

Počet lidí přicházejících do EU z Turecka byl vysoký především v prvních třech měsících letošního roku. Po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody EU s Ankarou se počet migrantů na této trase výrazně snížil, uvedl Leggeri. „Naše spolupráce s Tureckem je vynikající,“ dodal.

Naproti tomu počet migrantů připlouvajících do Evropy přes Středozemní moře z Libye a částečně také z Egypta se od té doby o dvacet procent zvýšil, uvedl šéf Frontexu.

Ve čtvrtek Evropská komise oznámila, že chce proti migrační vlně z Afriky bojovat mimo jiné finanční pomocí vybraným severoafrickým státům. Uvolnit by na to měla až sto milionů eur (2,7 miliardy Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek