Lednový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 1. 2. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v lednu 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Od 1. 1. jsou si členské státy povinny automaticky vyměňovat informace o všech nových daňových rozhodnutích s přeshraničním prvkem. Komise to 3. 1. přivítala. Aby ne, když s tím před časem sama přišla.

ERTMS (evropský systému řízení železničního provozu) do roku 2024 alespoň na 50 % hlavní TEN-T (transevropské dopravní sítě). Komise si to 5. 1. pojistila přijetím nového prováděcího nařízení s prováděcím plánem.

Evropský sociální fond je synonymem úspěchu, tvrdí Komise. 5. 1. zveřejnila zprávu, že v letech 2007-2013 díky němu 9,4 mil. lidí získalo práci a 8,7 mil. kvalifikaci. Vzrostl i HDP.

Komise 6. 1. schválila první humanitární balík roku 2017. 28,7 mil. eur půjde do Somálska, Afghánistánu, Íránu, Barmy, Egypta a Libye.

ČR opět na špici Unie. V listopadu a prosinci 2017 byla míra nezaměstnanosti v Česku opět nejnižší z celé EU – dosáhla 3,7/3,5 %. Pro srovnání: v EU činila 8,3/8,2 % a v eurozóně 9,8/9,6 %. Eurostat o tom informoval 9. 1. a 31. 1.

Komise 9. 1. potěšila všechny milovníky čísel: kvůli operaci v Mosulu poslala EU do Iráku už 1.636 kubíků pomoci vážící 266 tun.

Práce nesmí škodit zdraví. Podle odhadů zemře v EU každý rok v důsledku “nemoci související s povoláním” přibližně 160 tis. lidí. Komise proto 10. 1. prezentovala akční plán, jenž by měl toto číslo snížit. Jeho součástí budou kromě legislativních změn například i rady malým a středním podnikům.

Na boj s nelegální migrací má EU 690 lidí, sdělila 10. 1. Komise. Podle Komise to stačí, protože největší břímě nesou členské státy.

Lid versus Roundup. Komise 10. 1. zaregistrovala evropskou občanskou iniciativu mající za cíl totálně vyhubit totální herbicid glyfosát používaný v populárním Roundupu. Aby ji někdo bral v úvahu, musí organizátoři iniciativy do 25. 1. 2018 nasbírat minimálně 1 mil. podpisů od občanů z alespoň sedmi členských států.

Evropský institut pro pohlavní rovnost 12. 1. odhalil své záměry pro rok 2017. Vše shrnuje video na webu EIGE.

Rada 11. 1. prodloužila mandát mise EUCAP Sahel Mali (do 14. 1. 2019) a zároveň jí na nadcházející rok přidělila 29,7 mil. eur.

Šrí Lanka může na evropský trh, pokud se zaváže ratifikovat a účinně provést 27 mezinárodních úmluv o lidských právech, pracovních podmínkách, ochraně životního prostředí a řádné správě věcí veřejných, informovala 11. 1. Komise.

Nawguralkom ghas-sitt xhur li gejjin, popřál maltskému předsednictví 11. 1. Jean-Claude Juncker. A my se připojujeme: Good luck!

Bisfenol A neboli BPA používaný při výrobě řady plastových výrobků je spolu s dalšími třemi chemikáliemi kandidátem na látku vzbuzující mimořádné obavy, informovala 12. 1. Evropská agentura pro chemické látky. Pro dotčený byznys to může být problém.

Komise opět podpoří propagaci zemědělství. 12. 1. vypsala výzvy s termínem 20. 4. 2017 v 17 hodin středoevropského času.

Uprchlický nástroj pro Turecko funguje, oznámila 12. 1. Komise a u příležitosti pátého zasedání jeho řídícího výboru konstatovala, že z třímiliardového rozpočtu už bylo zasmluvněno 37 projektů za 1,45 mld. eur.

Počet včelstev v EU roste, vyplývá ze zprávy Komise uveřejněné 12. 1. Vymírají ale včelaři.

EU nejvíc investuje v USA a USA zase v EU. Eurostat 12. 1. zveřejnil podrobná data o předloňských přímých zahraničních investicích.

Roboti si na nás nepřijdou. Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu 12. 1. schválil usnesení cílící na to, aby umělá inteligence zůstala i nadále naším dobrým sluhou a nestala se zlým pánem.

Komisař Günther Oettinger byl europoslanci 12. 1. uschopněn převzít nové povinnosti poté, co z Komise odešla její místopředsedkyně Kristalina Georgievová.

Pokud jde o plody moře, jsou Evropané mimořádní lokálpatrioti. Čtyři z pěti preferují regionální, národní nebo nanejvýš evropskou produkci, informovala 13. 1. Komise při prezentaci nového tematického Eurobarometru.

Rada a Evropská rada budou o Evropě jednat v Evropě, nové budově. Novináři v ní budou mít podle tiskovky z 13. 1. veškerý servis, jen si v ní nezapálí.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) si bere na paškál kojeneckou výživu. 13. 1. zahájil veřejnou konzultaci týkající pokračovací výživy s nízkým obsahem bílkovin, 16. 1. pak konzultaci týkající se kojenecké a pokračovací výživy z bílkovinných hydrolyzátů. Pokud k tomu máte co říct, můžete se EFSA ozvat. Nejpozději do 3. 3. 2017.

Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek Eurofound 16. 1. prezentovala nový pracovní program pro roky 2017-2020. Má 78 stran, takže o čtení na dlouhé zimní večery je postaráno.

EU a USA umějí dosáhnout win-win řešení. Příklad? Podle tiskovky Komise z 16. 1. třeba završení jednání o dohodě o pojištění a zajištění.

Víte, kolik potřebuje člověk vitamínu K? Evropská agentura pro bezpečnost potravin ne, a tak se od 17. 1. táže. Veřejná konzultace bude otevřena až do 24. 2. 2017.

EU a sektor služeb si přestávají rozumět. Bilance osmadvacítky se zbytkem světa sice stále zůstává kladná, ale rok 2015 byl už druhý v řadě, kdy se zhoršila, varoval 17. 1. Eurostat. Ještě že máme finančníky a IT.

Někdejší komisař a šéf speciální high-level skupiny Mario Monti předložil17. 1. doporučení, jak změnit financování EU, aby bylo dlouhodobě udržitelné, a Komise okamžitě oznámila, že je vezme v úvahu při přípravě nové finanční perspektivy pro období 2021-2016.

Zástupci EU a USA 17. 1. vydali společné prohlášení o pokroku v jednáních o TTIP (Transatlantickém obchodním a investičním partnerství). Označili ho za „výrazný“ a „hmatatelný“.

Španělsko a Litva si mohou oddechnout, do eurozóny podle Komise posuzující je optikou Paktu stability a růstu patří. Více v tiskovce ze 17. 1.

Evropský parlament má od 18. 1. nového předsedu (Antonia Tajaniho) a jedním ze čtrnácti místopředsedů se stal Pavel Telička. Volili se ale také kvestoři a brzy dojde i na předsedy a místopředsedy výborů. Více v přehledném who is who.

Kdyby vás to zajímalo, tak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) udělal18. 1. píár své nové databázi OpenFoodTox poskytující přístup k informacím o toxicitě chemických látek v potravinách.

Evropský investiční fond (EIF) a UniCredit uzavřeli ve Vídni dohodu o zárukách pro malé a střední podniky (InnovFin SME) v hodnotě cca 160 mil. eur. Podle Komise, která o tom 18. 1. reportovala, by to měla pocítit i „esemíčka“ (neboli hezky česky „emespéčka“) z Česka. Aby toho nebylo málo, EIF uzavřel 30.1. dohodu s Komerční bankou, která slibuje ještě víc (200 mil. Eur).

EU bude pracovat na začleňování Chorvatska do Schengenského informačního systému (SIS). Více v tiskovce Komise uveřejněné 18. 1.

Dlužníci, třeste se, dala by se parafrázovat tiskovka Komise o evropském příkazu k obstavení účtů (EAPO). Podrobnosti 18.1. vysvětlila komisařka Věra Jourová, fakt nevím.

Klasické televizní obrazovky jsou už dávno v propadlišti dějin, ne však kartelové dohody, které v době jejich chřadnoucí slávy vznikly. Soudní dvůr EU 18. 1. v rozsudku ve věci C-623/15 P potvrdil, že Toshiba a Panasonic pokutu prostě zaplatí. Vyjde je to (nad rámec již uhrazených částek) na 82 mil. eur.

Dotovaný unijní agriexport funguje. Bilance za období mezi prosincem 2015 a listopadem 2016 skončila podle zprávy Komise z 18. 1. 19 mld. eur v plusu. Náš dík patří hlavně prasatům.

Evropská agentura pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) se má změnit. Z toho, jak Komise 18. 1. okomentovala zahájení veřejné konzultace mající se do 12. 4. 2016 pokusit navrhnout, jak by taková změna měla vypadat, je jasné jedno: ENISA posílí.

Evropský účetní dvůr chválí málokdy. Takže když se tak stane (jako 18. 1. v případě „koordinace odezvy EU na katastrofy“), nelze to nechat bez povšimnutí. A gratulace.

Evropští rybáři jsou výkonní. V roce 2014 si podle zprávy Komise z 19. 1. vedli nad očekávání dobře a podobně by měl skončit i rok 2016.

EU, US, TFTP, PNR aneb dvě zprávy o tom, jak si vedou dohody EU a USA týkající se programu sledování financování terorismu (TFTP) a jmenné evidence cestujících (PNR). Obě z 19. 1.

Velká Británie a Gibraltar jednou jsou. Přinejmenším pokud jde o svobodu poskytování služeb, domnívá se generální advokát Soudního dvora EU Maciej Szpunar v nezávazném stanovisku k věci C-591/15 (z 19. 1).

Europoslance trápí, že uprchlíkům je zima. Proto o tom 19. 1. večer vedli 99minutovou debatu. Podívejte se.

Amazon (Audible) a Apple (iTunes) si mohou, pokud jde o audioknihy, lézt do zelí. Komise dohodu obou firem 19. 1. přivítala jako krok správným směrem. Amazon ale v jejím hledáčku ještě zůstane (kvůli e-knihám).

Komise 19. 1. slíbila poslat 65 mil. eur do Zambie. Evropské peníze mají pomoci 300 tis. lidí v hlavním městě Lusaka v „přístupu ke spolehlivým, čistým a cenově dostupným službám dodávek elektřiny“.

Autopůjčovny už se k nám chovají líp. Díky Unii si už například na přepážce nenaúčtují více, než vám slibovali v online rezervaci. Co a jak se podle Komise změnilo, najdete v tiskovce z 19. 1.

Co říkáte na unii kapitálových trhů? Komise 20. 1. oznámila, že na názory stakeholderů na CMU je zvědavá do 17. 3. 2017.

BOZP v obrazech neboli grafech. Podle Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci skvělý způsob, jak zpřístupnit data o „stárnoucí pracovní síle v Evropě“. Ověřit si to můžete prostřednictvím linků v tiskovce z 20. 1.

Žáčkova Maminka nebyla žádná pseudokauza, ale konkrétní doklad ducha doby: Evropský institut pro pohlavní rovnost 20. 1. oznámil, že se letos důkladně zaměří na gender ve třídách. Do konce roku mají vzniknout tři zbrusu nové studie.

700MHz pásmo bude v EU od 30. 6. 2020 vyhrazeno pro vysokorychlostní internet. Rada 20. 1. stvrdila dohodu s Evropským parlamentem a zaslouží si za to pochvalu.

Essen se 21. 1. oficiálně stal zeleným hlavním městem Evropy pro rok 2017, informovala Komise. Jury kromě řady závazků (za všechny například 40% snížení emisí CO2 do roku 2020) oslovilo i to, že na 128 tis. m2 tamějších silnic byl položen tichý asfalt.

Český vládní dluh je na unijní poměry nízký a snižuje se, i když na Estonce (ještě) nemáme, plyne z dat Eurostatu uveřejněných 23. 1.

Je to už deset let, co se Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) rozhodla některé léky registrovat nejprve podmínečně. Podle tiskovky z 23. 1. to kvitují zejména onkopacienti.

Vše o pracovních podmínkách v Evropě od roku 1991. Na aktualizovaný dataset upozornil 23. 1. Eurofund.

Komise se 23. 1. rozhodla zmírnit některá dotační pravidla týkající se rozvoje venkova. Ne však pro všechny, nýbrž pouze pro vybrané italské regiony stižené nedávným zemětřesením. A ještě jen dočasně.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin jde s dobou. Jak vyplývá z tiskovky uveřejněné 23. 1., vědecké panely EFSA budou od letoška přenášeny živě. A stakeholdeři budou moci jejich účastníkům klást dotazy. Tleskáme!

Daniel Křetínský to s Komisí umí. 23. 1. mu odklepla akvizici EPH společnostmi EP Investment a EP Investment II. Podrobnosti pod kódovým označením M.8307.

V EU je teď zima jak v Rusku. Není proto divu, že Soudní dvůr EU 23. 1. potvrdil zmrazení finančních prostředků ruské společnosti Almaz-Antey. Mimo jiné i proto, že vyrobila raketu typu BUK, jíž bylo v červenci 2014 na Ukrajině sestřeleno letadlo Malaysian Airlines MH17.

Restrukturalizace řeckého dluhu v roce 2012 se bankám nelíbila. Evropská centrální banka (ECB) je ale podle rozsudku Soudního dvora EU z 24. 1. (ve věci T-749/15) z obliga.

Výbor Evropského parlamentu INTA schválil obchodní dohodu s Kanadou známou jako CETA. Ano, tu kterou loni v říjnu odmítl ve svých pěti minutách celoevropské slávy a zájmu valonský parlament. Co všechno dohoda obsahuje, najdete přehledně v tiskové zprávě z 24. 1.

Zahraniční turisti v Česku loni strávili víc nocí než v roce 2015, plně v souladu s evropskými trendy. Kompletní data (z 24. 1.) najdete na webu Eurostatu.

Evropané neví, jak naložit s evropským občanstvím. A to se musí změnit, oznámila 24. 1. komisařka Věra Jourová.

Česko má díky Evropskému investičnímu fondu fond fondů financovaný Evropským fondem pro regionální rozvoj. Cesta k podpoře konkrétních malých a středních podniků ale bude ještě dlouhá. Proč? Podívejte se na tiskovou zprávu z 24. 1.

Z evropských fondů se podle europoslanců z výboru REGI čerpá pomalu. Komise by proto měla co nejdříve předložit „akcelerační plán“, navrhli 24. 1.

Recyklujeme víc než před deseti lety, ale pořád je to málo. Po 31 % v roce 2004 a 44 % v roce 2014 bychom měli cílit na 70 % v roce 2030. Podle europoslanců z výboru ENVI, kteří se otázkou 24. 1. zabývali, je to reálný cíl.

Vymýcení chudoby je skromný cíl. Podle europoslanců z výboru DEVE by se EU měla soustředit i na změny klimatu, migraci a bezpečnost. Zkrátka a dobře, unijní rozvojová pomoc potřebuje „nový impuls“, jak to 25. 1. sami nazvali.

Desetiletý eurodohled nad Bulharskem a Rumunskem očekávané výsledky nepřinesl, konstatovala 25. 1. Komise. V případě Rumunska je problém v reformě soudnictví a korupci, Bulharsko nadto drtí ještě organizovaný zločin.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) řeší i léky pro zvířata. Loni udělala největší radost psům, jak vyplývá z highlightů 2016 přehledně sesumarizovaných v tiskovce z 25. 1.

Musíme se připravit na klimatickou změnu – a adaptovat se. Česku podle shrnutí nové zprávy Evropské agentury pro životní prostředí z 25. 1. hrozí hlavně výkyvy teplot, méně srážek v letních měsících, ale taky povodně, lesní požáry či zvýšená poptávka po energii (kvůli klimatizaci).

Komise 25. 1 uveřejnila čtvrtou zprávu o budování bezpečnostní unie. EU z ní vychází překvapivě dobře.

Králíci potřebují větší kotce, konstatovali 25. 1. europoslanci ze zemědělského výboru AGRI a vyzvali členské státy, aby s tím něco dělaly.

Erasmus 26. 1. oslavil třetí kulatiny. Bylo to velké. A prý ještě bude. Čísla hovoří za vše.

Koupelnáři se mohou jít klouzat. Soudní dvůr EU 26. 1. zamítl většinu jejich námitek proti pokutě za kartel, za který jim Komise v roce 2010 vyměřila 622mil. flastr. (Patříte-li mezi fajnšmekry, určitě oceníte počet případů projednávaných v jeden časový okamžik: C-604/13 P, C-609/13, C-611/13, C-613/13, C-619/13, C-625/13, C-626/13, C-636/13, C-37/13, C-638/13, C-642/13, C-644/13.)

Předpisy EU týkající se zbraní byly aktualizovány. Takhle Evropský parlament 26. 1. reportoval o tom, že výbor IMCO stvrdil deal s Radou ohledně směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní.

Budoucnost Evropy je digitální (nebo, jak by řekli Francouzi, numerická). Evropský hospodářský a sociální výbor si to myslí taky. Proto všechny své postřehy 26. 1. shrnul do dokumentu Evropská gigabitová společnost.

Komise radí, jak neopakovat Dieselgate. 26. 1. zveřejnila pokyny mající členským státům pomáhat vyhodnocovat, zda je výrobci automobilů při měření emisí nepodvádí.

Komise 27. 1. uvalila další antidumpingová cla na dovoz ocelových výrobků z Číny a Tchaj-wanu (ve výši 5,1-64,9 %). Dotčeny budou fitinky pro trouby a trubky pro svařování na tupo.

Na podporu postdoc výzkumníků EU v roce 2016 vynaložila 218 mil. eur, informovala 27. 1. Komise. Profitovalo z ní na dvanáct set lidí.

Komise se jala bojovat s AMR (antimikrobiální rezistencí čili rezistencí na antibiotika), a 27. 1. zahájila veřejnou konzultaci. Do 28. 4. 2017 je otevřena každému, kdo má názor.

Eurobankovky se padělají pořád plus minus stejně, oznámila 27. 1. Evropská centrální banka. Stále vedou dvaceti- a padesátieurovky.

Světová obchodní organizace (WTO) opět rozhodla ve prospěch EU. 27. 1. prohlásila ruská antidumpingová cla z května 2013, bránící vývozu italských a německých lehkých užitkových vozidel, za protiprávní. Sláva!

Berete-li antikoncepci a máte akné, možná vám svitla naděje. Evropská agentura pro léčivé přípravky 27. 1. potvrdila, že si za určitých okolností můžete myslet na dienogest/ethinylestradiol.

Pokud se žadatel o azyl podílel na činnosti teroristické sítě, lze jeho žádost zamítnout. 31. 1. to ve věci C-573/14 potvrdil i Soudní dvůr EU.

Jednotni vytrváme, rozděleni padneme,“ napsal 31. 1. předseda Evropské rady Donald Tusk v dopise před maltským summitem o budoucnosti EU. Hlavy států a vlád zřejmě budou mít o čem mluvit.

Eurofondy jsou pod kontrolou. Podle zprávy Evropského účetního dvora z 31. 1. dokonce pod kontrolou přiměřenou. Určitá rizika ohledně jejich výdajů ale podle auditorů přetrvávají.

Europoslanci výboru AFET jsou hluboce znepokojeni zákazem vstupu do USA pro občany sedmi muslimských zemí. Rozhodnutí americké administrativy podle tiskovky z 31. 1. „vážně ohrožuje stávající globální úsilí o spravedlivé mezinárodní sdílení odpovědnosti za uprchlíky“.

Arktida – oblast spolupráce. Taková je představa europoslanců z výborů AFET a ENVI. Artikulovali ji 31. 1.

Komise 31. 1. stanovilaorientační mezní hodnoty 31 nebezpečných chemických látek. Chce ochránit zaměstnance před zdravotními riziky. Zaměstnavatelé prý ale mohou být v klidu, žádné nové požadavky to na ně neklade.

Na boj proti chorobám zvířat a rostlin EU letos vynaloží 165 mil. eur. Podle tiskovky z 31. 1. je to třeba.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality