Evropský parlament schválil zrušení víz Gruzíncům

03.02.2017
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek schválili dohodu, umožňující občanům Gruzie krátkodobé cesty do Evropské unie bez víz. Pro tento krok hlasovalo 553 zákonodárců, proti bylo 66 a 28 se zdrželo. Rozhodnutí EP musí ještě potvrdit členské státy unie, nicméně se předpokládá, že to bude už jen formalita, poznamenala agentura AP.

„Je to opravdu historický den! Děkuji Evropskému parlamentu za bezvízové spojení Gruzínců s Evropou,“ napsal na twitteru gruzínský premiér Georgi Kvirikašvili.

Gruzínci ke vstupu na nejvýše 90 dnů do schengenského prostoru volného cestování z podnikatelských, turistických či rodinných důvodů budou potřebovat biometrický pas. Bezvízový styk nebude pro občany Gruzie znamenat právo pracovat v unii.

Liberalizace vízového režimu s Gruzií fakticky začne platit až společně novými pravidly, „mechanismem pozastavení“, která umožní bezvízový styk pozastavit jako „záchrannou brzdu“ v naléhavé situaci, například pokud by prudce přibylo migrantů, anebo kvůli ohrožení bezpečnosti, připomněla agentura AFP. Dodala, že EP tento mechanismus již schválil, avšak ještě se čeká na dokončení překladů nových pravidel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek