Merkelová: EU se musí soustředit na sebe, ne na Trumpa

03.02.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie musí sama hledat svou roli ve světě a neměla by se soustředit na to, co zaznívá od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Při příjezdu na summit EU na Maltě to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Rakouský kancléř Christian Kern podotkl, že nástup Trumpa může posloužit i k posílení a sjednocení unie. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky by Evropa neměla reagovat na novou americkou administrativu hystericky.

„V popředí našeho zájmu stojí jednání o Evropě, ne to, abychom se zabývali jinými částmi světa,“ řekla Merkelová na dotaz, co pro EU znamená nástup Trumpa do Bílého domu. Budoucnost EU je podle ní důležitější než rétorika, která zaznívá z USA po nástupu nové administrativy.

„I navzdory možná některým kontroverzním výrokům amerického prezidenta jsou (USA) pro Evropu důležitý obchodní partner a jsou také pro Evropu strategický bezpečnostní spojenec,“ poznamenal při příjezdu na summit český premiér. Partnerství Spojených států a Evropy by podle něj nemělo být rozebíráno na základě krátkých vzkazů nového prezidenta na twitteru. EU a USA podle něj musí stejně jako v minulosti hledat společné zájmy například v obchodu, při řešení ohnisek nestability, migrace či při likvidaci teroristické hrozby.

Trump může přispět k jednotnější Evropě, vyvolává ale i obavy

„Může to být katalyzátor pro silnější Evropu, pro více sjednocenou Evropu,“ řekl Kern o dopadech Trumpova zvolení. Obecně nechtěl mluvit o novém americkém prezidentovi jako o hrozbě pro EU, některé aspekty jeho politiky však podle Kerna vyvolávají „jisté obavy“.

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera po Trumpově nástupu je ve Spojených státech menší míra porozumění pro EU. „Mám dojem, že nová (americká) administrativa nezná Evropu do detailů, ale v Evropě mají detaily význam,“ řekl Juncker při příjezdu na summit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek