Podle premiéra si EU nepřeje eskalaci konfliktu na Ukrajině

03.02.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie nemá zájem na eskalování konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem a stojí o to, aby spolu obě země jednaly. Při příjezdu na summit EU na Maltě to v pátek řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Při řešení situace na východě Ukrajiny je podle něj nutné držet se dohod z Minsku, protože žádný jiný nástroj k dispozici není.

„My tady dnes nevymyslíme nic jiného, pokud by na to přišla řeč, než pokračovat v postupném naplňování minských dohod. Já vím, že to není jednoduché, že to je složité, ale je to v tuto chvíli jediný plán, který svět má k dispozici pro to, aby se podařilo dostat Rusy a Ukrajince za jednací stůl,“ řekl Sobotka.

Současné vyostření konfliktu na východě Ukrajiny přičítá do jisté míry i určité nervozitě, která podle něj může panovat v Kyjevě po nástupu nové americké administrativy. „Ukrajinci si pravděpodobně v tuto chvíli nejsou jisti, jaký bude postoj Spojených států ke konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem,“ řekl premiér s tím, že tato věc by se měla vyjasnit v příštích týdnech.

Sankce se na Maltě projednávat nebudou

Otázka evropských sankcí proti Rusku se podle Sobotky na pátečním unijním jednání otevírat nebude, protože už byly schváleny a měly by trvat přinejmenším ještě půl roku. Sobotka očekává, že během té doby bude EU jednat se Spojenými státy o tom, zda spolu budou nadále koordinovat postoj vůči Rusku.

Zároveň bude třeba prověřit, zda lze pokračovat v naplňování dohod z Minsku a zda lze dosáhnout takového pokroku, který by do budoucna vyloučil ozbrojené střety na východě Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek