ČR i EU čeká růst, česká ekonomika poroste o 2,6 %


Evropská komise, čtk, 13. 2. 2017

Zimní hospodářská prognóza Evropská komise předpovídá ekonomice ČR na rok 2017 dobrou kondici. Hospodářský růst by se měl v roce 2017 mírně zvýšit na 2,6 %, oproti 2,4 % očekávaným pro rok 2016. ČR v nejbližších dvou letech pravděpodobně zůstane zemí s nejnižší mírou nezaměstnaností v EU. Trend oživení ekonomiky by měl pokračovat také v celé EU.

Hospodářské oživení Evropy, které v minulém roce projevilo svou odolnost vůči globálním výzvám, má podle očekávání pokračovat i letos a v roce příštím: poprvé za téměř deset let by měly ekonomiky všech členských států EU růst během celého prognózovaného období (2016, 2017 a 2018).

Zimní prognózu Evropské komise však provází vysoká nejistota, která je způsobena především tím, že nová administrativa USA dosud dostatečně neobjasnila své úmysly v hlavních oblastech politiky, a také skutečností, že v Evropě se bude letos konat řada voleb a budou zahájena jednání se Spojeným královstvím podle článku 50.

„Hospodářské oživení v Evropě pokračuje již pátým rokem. V této nejisté době je však důležité, aby evropské ekonomiky zůstaly konkurenceschopné a byly schopny přizpůsobovat se měnícím se okolnostem. Země s vysokým schodkem a zadlužením by měly nadále usilovat o jejich snížení, aby byly odolnější vůči hospodářským otřesům,“ uvedl Valdis Dombrovskis, komisař EU odpovědný za finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů.

Ekonomice ČR by mělo pomoci oživení investic

Hospodářský růst v České republice loni podle odhadů Evropské komise zpomalil na 2,4 procenta, předloni činil 4,5 procenta. Příznivý vliv spotřeby domácností podkopala slabší investiční aktivita. Podle komise by ale letos měl růst díky oživení investic zrychlit na 2,6 procenta a příští rok by měl činit 2,7 procenta. Komise také předpověděla, že průměrná inflace v Česku letos vystoupí na dvě procenta z loňských 0,6 procenta.

Za hlavní riziko pro hospodářský růst v České republice prognóza označila nejistotu ohledně vývoje zahraniční poptávky. Upozornila, že Česká republika má velmi otevřenou ekonomiku a na změny poptávky u hlavních obchodních partnerů je citlivější než jiné členské země EU.

Komise dále předpověděla, že míra nezaměstnanosti v Česku letos klesne na 3,9 procenta z loňských čtyř procent. Příští rok by měla nezaměstnanost klesnout o další desetinu procentního bodu na 3,8 procenta.

Prognóza Evropské komise pro ČR na rok 2017

Hospodářský růst ČR loni zpomalil, v roce 2017 a 2018 má ale podle prognózy vzrůst až na 2, 7 %. Zdroj: Evropská komise.

Hospodářský růst vykazují všechny členské státy

Poprvé od roku 2008 ukazuje prognóza Komise na hospodářský růst ve všech členských státech EU během celého prognózovaného období (2016, 2017, 2018). V loňském roce začaly podle předpokladů opět růst dokonce i členské státy, jež byly nejhůře zasaženy během hospodářské recese.

„Evropská ekonomika ukázala svou odolnost vůči četným šokům, jimž byla v uplynulém roce vystavena. Jelikož však čelíme tak velké nejistotě, je důležitější než kdy předtím, abychom využili všechny politické nástroje na podporu růstu. Především musíme zajistit, aby byl jeho přínos patrný ve všech částech eurozóny a všech segmentech společnosti,“ uvedl Pierre Moscovici, evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla.

HDP poroste v EU více, než odhadla podzimní prognóza

Reálné HDP v eurozóně roste již patnáct čtvrtletí, Podle zimní prognózy očekává Evropská komise růst HDP v eurozóně ve výši 1,6 % v roce 2017 a 1,8 % v roce 2018. Oproti prognóze z podzimu to představuje mírné navýšení (pro rok 2017 se předpovídalo 1,5 % a pro rok 2018 pak 1,7 %).

Růst HDP v celé EU by měl sledovat obdobný trend a dosáhnout v tomto i příštím roce 1,8 % (přičemž podzimní prognóza uváděla 1,6 % pro rok 2017 a 1,8 % pro rok 2018).

Růst HDP by měl v celé EU dosáhnout letos 1,8 %

V roce 2017 má HDP eurozóny růst tempem 1,6 %, pro celou EU je to dokonce 1,8 %. Zdroj: Audiovizuální archiv EU.

Oživení ekonomiky doprovází i rizika

Rizika provázející tyto prognózy jsou však nebývale velká, a ačkoli se zvýšila možnost jak příznivějšího, tak horšího vývoje, celkově převažují spíše rizika nepříznivá.

„Hospodářské oživení v Evropě pokračuje již pátým rokem. V této nejisté době je však důležité, aby evropské ekonomiky zůstaly konkurenceschopné a byly schopny přizpůsobovat se měnícím se okolnostem. Země s vysokým schodkem a zadlužením by měly nadále usilovat o jejich snížení, aby byly odolnější vůči hospodářským otřesům,“ uvedl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, který je rovněž odpovědný odpovědný za finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů.

Nezaměstnanost bude nejnižší od roku 2009, inflace stoupne

Hospodářské oživení má v návaznosti na rozsáhlé strukturální reformy v několika členských státech i nadále silný pozitivní vliv na trhy práce. Růst zaměstnanosti podle prognózy zůstane relativně stabilní, i když bude v letech 2017 a 2018 poněkud pomalejší než v minulém roce.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně by se měla dále snížit z 10,0 % v roce 2016 na 9,6 % v tomto roce a 9,1 % v roce 2018. V EU jako celku má klesnout z 8,5 % v roce 2016 na 8,1 % v tomto roce a na 7,8 % v roce 2018. Jedná se o nejnižší míru nezaměstnanosti od roku 2009, ačkoli je stále vyšší než v době před krizí.

Hlavní motorem růstu má být i nadále soukromá spotřeba, k níž přispívá trvalé zvyšování zaměstnanosti a rychlejší růst nominálních mezd. V tomto a příštím roce se však očekává, že stoupne inflace, čímž se omezí růst kupní síly domácností, a růst soukromé spotřeby proto zpomalí. Celkově se očekává, že inflace v eurozóně stoupne z 0,2 % v roce 2016 na 1,7 % v roce 2017 a 1,4 % v roce 2018. V celé EU by měla vzrůst z 0,3 % v roce 2016 na 1,8 % v roce 2017 a 1,7 % v roce 2018.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek