Ekonomika EU letos vzroste o 1,8 procenta, objevují se ale rizika

14.02.2017
Euroskop, čtk

Hospodářství Evropské unie letos i příští rok vykáže růst o 1,8 procenta, včera to uvedla ve své pravidelné zimní makroekonomické předpovědi Evropská komise. Pro eurozónu letos uvádí růst o 1,6 procenta a v roce příštím o 1,8 procenta. Poprvé za téměř deset let čeká prognóza růst ekonomiky všech zemí EU po celé sledované období, tedy od roku 2016 až do roku 2018.

Prognóza komise ale zároveň upozorňuje na sílící rizika, která mohou údaje ovlivnit, a to především směrem dolů. Evropa by totiž podle prognózy výrazně ztratila, pokud by byly kvůli narůstajícím protekcionistickým náladám trvale poškozeny instituce, pravidla a praxe mezinárodního obchodu.

Zmiňuje především zatím nejasnou podobu odchodu Británie z Evropské unie a následné vztahy ostrovního království s unií, ale také nadcházející volby v řadě členských zemí EU.

Materiál také varuje před případnými protekcionistickými tlaky. „Kvůli své těsné integraci do světových trhů by Evropa výrazně ztratila v případě trvalého poškození pravidel, institucí a praxe mezinárodního obchodu a finančnictví,“ upozorňuje text prognózy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek