Únorový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 13. 3. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v únoru 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Jean-Claude Juncker a Frank Timmermans, předseda a první místopředseda Komise, mají velké obavy. Vyplývá to z jejich vyjádření k boji proti korupci v Rumunsku. Uveřejnili ho 1. 2.

Profesionální řidiči kamionů a autobusů, pozor! Komise 1. 2. předložila návrh na revizi směrnice č. 2003/59 o výchozí kvalifikaci a pravidelném školení. Pokud nechcete být nepříjemně překvapeni, určitě sledujte, jak se k ní bude stavět Rada a hlavně EP.

EU své závazky týkající emisí skleníkových plynů, energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020 nejspíše splní, vyplývá z druhé zprávy o stavu energetické unie uveřejněné 1. 2. a prezentované tentýž den v EP. Komise přesto nechce ponechat nic náhodě. A tak 3. 2. zahájila energetickounijní “turné”.

Dobrá zpráva: EU a Mexiko se 1. 2. dohodly na dalších jednáních o zóně volného obchodu. Uskuteční se 3.-7. 4. a 26.-29. 6. 2017.

EP a Výbor regionů podporují “ambicióznější cíle”, tentokrát v oblasti odpadového hospodářství. V tiskovce z 1. 2. je to černé na bílém.

EU pomáhá. Podle komisařky Marianne Thyssen, která 2. 2. prezentovala zprávu o realizaci Evropské strategie pro pomoc osobám se zdravotním postižením 2010-2020, je to více než evidentní.

Je vám mezi 21 a 26 a rozumíte rozvojové pomoci? Pak je velmi pravděpodobné, že jste #youngleader a 7.-8. 6. 2017 byste měli být v Bruselu. Komisař Neven Mimica 2. 2. doslova řekl, že mladí jsou “pilířem světa zítřka”.

EU RADAR gratuluje Tereze Csibové z Podještědského gymnázia v Liberci! 2. 2. byla zařazena na seznam vítězů desátého ročníku překladatelské soutěže pro středoškolské studenty Juvenes Translatores. Diplom si převezme 6. 4. 2017 v Bruselu.

Komise 2. 2. zahájilatříměsíční veřejnou konzultaci o budoucnosti společné zemědělské politiky. Stakeholdeři, hlaste se!

Přistoupení Ekvádoru k dohodě o zóně volného obchodu s Kolumbií a Peru přineslo první ovoce: omezení dovozu banánů a zavedení ochranných opatření pro pěstitele v EU. Schválili europoslanci 2. 2.

Komise od 2. 2. bojuje proti protisoutěžním praktikám v oblasti e-commerce, a to hned na třech frontách. Klíčová slova: spotřební elektronika, videohry a hotely.

Gruzínci a Ukrajinci budou moci do EU bez víz, potvrdili 2. 2. europoslanci a 27. 2. ministři v Radě (v případě Ukrajiny dosáhli dealu až 28. 2.). Aranžmá klasické: biometrický pas a 90 dní (během jakéhokoli období 180 dnů). S tím, že EU může v podstatě kdykoli zařadit zpátečku.

Vzájemné uznávání adopcí všemi členskými státy EU? Europoslanci jsou (respektive 2. 2. byli) jednoznačně pro. Teď ještě přesvědčit Komisi, aby to navrhla.

Čerstvé místní potraviny mohou přinést nová pracovní místa a lepší životní prostředí. Kdo nevěří, ať tam běží (do Výboru regionů, který s tím 2. 2. přišel).

Boj proti obchodování s lidmi nekončí. Eurojust má po pěti letech (2012-2016) naplňování “akčního plánu” o roli EU jasno. Podrobnější informace najdete v hodnoticí zprávě z 3. 2.

Lidská práva, drogy a klimatická změna. I to jsou témata dialogu EU s Peru. 1. 2. se uskutečnil už posedmé, tentokrát v Limě. (Společné komuniké spatřilo světlo světa 3. 2.)

Federica Mogheriniová 3. 2. shrnula svůj postoj k nové americké administrativě – a nepřekvapila: Různé názory jsou mezi přáteli normální, zdím a zákazům ale nevěříme.

Emise CO2 z letecké dopravy už si jen tak neporostou. Komise 3. 2. navrhla první větší update systému obchodování s emisními povolenkami zaměřený právě na aerolinky.

Evropská občanská iniciativa sílí. Tribunál EU 3. 2. rozhodl (ve věci T-646/13), že neregistrovat iniciativu „Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe“ byla ze strany Komise chyba, a její rozhodnutí zrušil.

ESMA (Evropský orgán pro cenné papíry a trhy) 3. 2. vydalzprávu o své činnosti v roce 2016 a pracovní program na rok 2017. Pro laika dokument asi úplně určený není, stakeholdeři by si ho ale měli alespoň prolistovat.

Hlavy států a vlád vydaly3. 2. maltské prohlášení o vnějších aspektech migrace a “řešení otázek spojených s trasou přes centrální Středomoří”. A shodly se, že budou postupovat “rozhodně a rychle”.

Přístup k léčivým přípravkům pro moderní terapii (tzv. ATMPs) se má radikálně zlepšit. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) 3. 2. zveřejnila seznam nápadů, jak toho dosáhnout.

Mladí budou pomáhat. Komise 6. 2. zahájila veřejnou konzultaci týkající se právního zakotvení Evropského sboru solidarity pro mladé od 18 do 30 let. Pokud si myslíte, že to má smysl, vyjádřit se můžete do 2. 4. 2017.

Komise se připravuje na brexit. A podle všeho docela pečlivě. 6. 2. se uskutečnil už druhý “technický seminář” k vyjednáváním podle článku 50. Tentokrát hlavně na téma finančního vypořádání.

Virová, nebo bakteriální infekce? Komise 6. 2. dala celý 1 mil. eur na projekt, který by měl pomoci dát v každém jednotlivém případě jednoznačnou odpověď. A tedy i odpověď, zda je, nebo není třeba antibiotik.

Europrokurátor nemá mezi členskými státy podporu, ukázalo se 7. 2. A protože je třeba, aby byla jednomyslná, existuje kromě přenesení rozhodování na úroveň summitu už jen jedna možnost: že hozenou rukavici zvedne skupina alespoň devíti zemí a zřídí si ho jen pro sebe.

Junckerův Evropský fond pro strategické investice (EFSI) je sukces. Naposledy to zaznělo 7. 2, kdy se Komise pochlubila 168 mld. eur, které tento nástroj pomohl nebo brzy pomůže “odšpuntovat”.

Na Haiti EU letos pošle 35 mil. eur, oznámila 7. 2 Komise. Všechny peníze by měly jít na zmírnění následků hurikánu Matthew.

Volkswagen na koberečku u Jourové. Kvůli Dieselgate, přirozeně. Schůzka se uskutečnila 7. 2. a určitě nebyla poslední.

Komise 7. 2 zveřejnilasvé návrhy na uzavření obchodní dohody EU s Indonésií. Nejde o marginální téma. Počet spotřebitelů v zemi dosahuje takřka 250 mil. A to není málo.

Schengen pro Netflix a Spotify už od roku 2018. Zástupci Rady a EP 7. 2. dosáhli dohody o nařízení o “zajištění přeshraniční přenositelnosti on-line služeb poskytujících obsah v rámci vnitřního trhu”. Jejich poskytovatelé možná budou chvíli prskat, jinak je to ale jednoznačně krok správným směrem. Neboť těch, kdo by chtěli na další díl svého oblíbeného seriálu na HBO Go čekat až do chvíle, než se vrátí z Chorvatska, je, počítám, naprosté minimum.

Má EU posílat peníze do zahraničí? A pokud ano, tak kam a na co? Komise tápe, a tak 7. 2. zahájila veřejnou konzultaci. Pro všechny zájemce je otevřena až do 3. 5. 2017.

Reklama srovnávající ceny v obchodech různé velikosti je za určitých okolností nezákonná. Tak pravil Soudní dvůr EU 7. 2. v rozsudku ve věci C-562/15.

Komise 7. 2. pokutovala kartel čtyř firem, které se dohodly na nižších výkupních cenách použitých automobilových akumulátorů. Celkových 68 mil. eur ale zaplatí jen tři z nich. Johnson Controls to na své soukmenovce řekla, a tak byla ušetřena.

V Evropě je dobře: ekonomika roste a nezaměstnanost klesá. A to zdaleka není všechno. Podrobnější data najdete v pravidelném čtvrtletním přehledu, tentokrát z 8. 2.

Komise a OECD 8. 2. spustily databázi cenově dostupného bydlení. Nehodlají ale brát práci realitkám. Nástroj má sloužit primárně politikům – například mýtit bezdomovectví a sociální vyloučení.

CETA ve vašem městě. Podívejte se, co všechno ovlivní obchodní dohoda EU s Kanadou. Na Slovensku třeba export hokejových puků. Komise svou interaktivní mapu a databázi zveřejnila 8. 2., týden před definitivním schválením CETA na půdě EP. Dohoda se s největší pravděpodobností bude moci začít uplatňovat již od 1. 4. 2017.

Komise 8. 2. oznámila, že se jí poprvé v historii podařilo vytvořit podmínky pro financování velkých dopravních projektů současně z Nástroje pro propojení Evropy (CEF), Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), Evropské investiční banky, národních podpůrných bank a z peněz soukromého sektoru (první deadline pro předkládání projektů bude 14. 7. 2017, druhý 30. 11. 2017).

Mluvčí Evropské služby pro vnější činnost odsoudil verdikt v procesu s Alexejem Navalnym i dekriminalizaci některých forem domácího násilí. K obojímu v Rusku došlo 8. 2.

Dopravní spojení je klíčem k prosperitě, v příhraničních oblastech zvlášť. Výboru regionů to konstatoval 8.2. Navrhuje například vzájemné uznávání pravidel pro budování infrastruktury.

Program LIFE musí po roce 2020 dostat více peněz. Výbor regionů 9. 2. vyjádřil přesvědčení, že to napomůže (také) řádné implementaci environmentální legislativy.

Včasné odhalení rakoviny prsu, děložního čípku, tlustého střeva a konečníku je pro pacienta klíčové. Situace v jednotlivých členských státech se ale naštěstí zlepšuje. Více ve zprávě, již 9. 2. uveřejnila Komise.

Europoslanci z výboru IMCO 9. 2. schválili pravidla mající zabránit opakování Dieselgate. Může se to povést, musí ale být dodržována a vynucována.

Evropa potřebuje evropskou obranu, myslí si europoslanci. 9. 2. proto přišli s návrhy, jak toho dosáhnout. V tiskovce se dozvíte o posílení Evropské obranné agentury, Radě ministrů obrany nebo tzv. stálé strukturované spolupráci (aka PESCO).

Rok 2018 bude Evropským rokem kulturního dědictví. 9. 2. s tím souhlasili jak zástupci Rady, tak zástupci EP. Letos máme Evropský rok boje proti násilí na ženách.

Evropský účetní dvůr 10. 2. oznámil, že provede audit unijních opatření proti znečišťování ovzduší. Údajně je nenaplňuje nebo dokonce ignoruje 23 z 28 členských států.

ESMA (Evropský orgán pro cenné papíry a trhy) od 9. 2. na webu Q&A. Tedy sekci s přehledně utříděnými otázkami a odpověďmi. S ohledem na bobtnající agendu ESMA je to jedině dobře.

EU 11. 2. oslavila den tísňové linky 112. Volající se prý mohou v dohledné době těšit třeba na vylepšenou lokalizační službu, a tedy včasnější a adresnější reakci záchranných složek.

Pracovní skupina Rady pro dohled nad prováděním kodexu EU pro zdaňování podniků (existuje již od roku 1998) novou předsedkyni Fabrizii Lapecorellovou. Rada o tom hrdě informovala 10. 2. V dohledné době bude skupina například dokončovat unijní seznam nespolupracujících jurisdikcí.

Ekonomiky všech členských států letos i příští rok porostou. Přesto Komise 13. 2. svou dosud poslední hospodářskou prognózu označila za “plavbu rozbouřenými vodami”. Motorem růstu totiž zůstává soukromá spotřeba a investice rostou jen velmi pozvolna. Nehledě na kontext, ve kterém se to všechno odehrává (nová administrativa v USA nebo brexit).

EU může podepsat Marrakéšskou smlouvu o usnadnění přístupu nevidomých k autorskoprávně chráněným dílům. Názor Soudního dvora EU uveřejněný 14. 2. nepotěšil hned osm členských států včetně Česka, které jsou jiného názoru a tvrdí, že bez nich se podpis neobejde.

Komise 14. 2. navrhla revizi tzv. komitologie, jejímž prostřednictvím jsou přijímány malé, ale nezřídka významné změny unijní legislativy. Především proto, aby rozhodování na této úrovni bylo transparentnější a odpovědnější.

EU a láska? Online knihovna Europeana na Valentýna (14. 2) vyzvala své uživatele, aby jí pomohli přepsat milostné dopisy z doby první světové války. Nemáte-li co na práci, směle do toho. Vše podstatné najdete na www.transcribathon.eu.

Systém obchodování s emisními povolenkami dlouhodobě nefunguje. EP se proto 15. 2. pokusil o jeho další změnu. Podpora pro ni však rozhodně nebyla masivní, jak bývá mezi europoslanci zvykem (379:263:57).

Co mají členské státy proti náhradám konvenčních pesticidů? EP 15. 2. jasně zformuloval dotaz, a aby neponechal nic náhodě, rovnou požádal Komisi o předložení legislativního návrhu. Do konce roku 2018.

EP ve dnech 15.-16. 2. schválil domácí úkoly (nejen) pro Albánii a Bosnu a Hercegovinu. Země se v oblasti vlády práva asi docela zapotí.

Musíme chránit své hranice. V případě EU hlavně ty vnější. V tom je třeba dát EP, který daný záměr 16. 2. podpořil, plně za pravdu.

EP 16. 2. představil svou vizi EU pro 21. století. Vypadá takhle: Rada ministrů se musí stát druhou parlamentní komorou a kompletně přejít na hlasování kvalifikovanou většinou, eurozóna musí mít vlastní rozpočet, Komise méně členů a pro volby do EP skutečně evropské kandidátky (tedy kandidáty a kandidátky na celounijních kandidátních listinách).

Auta bez řidičů jsou sice zatím v Evropě pouze předmětem vášnivých debat, to ale EP nebránit žádat pro ně a další roboty legislativu na míru. Přečtěte si tiskovku z 16. 2.

Soudní dvůr EU se nenudí. A nenudil se podle všeho ani v roce 2016, jak plyne z tiskovky uveřejněné 17. 2.

EU 18. 2. podepsala dohodu s Afghánistánem. Se zemí bude spolupracovat v celé řadě oblastí. Kromě migrace a obchodu s drogami by se mělo dostat i na práva žen či klimatickou změnu.

Donald Tusk se 20. 2. potkal s americkým viceprezidentem Mikem Pencem. Podle Tuskova ex post prohlášení to byla idylka. A došlo i na Václava Havla.

Komise od 20. 2. hledá experty do Skupiny uživatelů finančních služeb. Přihlášky lze podávat do 21. 4. 2017.

Na Ukrajinu putuje dalších 18 mil. eur. Tentokrát na humanitární pomoc na východě země, schválila 20. 2. Komise.

V roce 2015 jsme v EU (podle zprávy Eurostatu z 20. 2.) spotřebovali o 2,5 % méně energie než v roce 1990, což je rok, ke kterému jsou vztaženy skoro všechny unijní klimatické závazky.

Velké podniky už se prý daňovým povinnostem nevyhnou. Rada 21. 2. schválila návrh směrnice o tzv. hybridních nesouladech. Uplatnit by se měla od 1. 1. 2020.

V Jižním Súdánu je poprvé od roku 2011, kdy získal nezávislost, hladomor. Komise proto 21. 2. rozhodla, že do země co nejrychleji pošle 82 mil. eur.

Inflace utěšeně roste. V Česku v lednu 2017 meziročně o 2,3 %, informoval 22. 2. Eurostat.

Statistiky týkající se veřejného dluhu už se falšují i v Rakousku a zemi to nejspíš vyjde na 29,8 mil. eur. To je asi největší pecka každoroční analýzy ekonomické a sociální situace v jednotlivých členských státech. (O Česku tiskovka uveřejněná 22. 2. mlčí.)

Do debat o zdravém jídle ve školách se zapojila i EU. Komise 22. 2. publikovala zprávu, která by měla dotčeným úřadům napomoci implementovat správné standardy.

22. 2. vstoupila v platnost dohoda WTO o usnadnění obchodu. Komise v této souvislosti hovořila například o “zjednodušení” nebo “zpřehlednění”, a to i pro malé a střední podniky.

3 z 5 školáků se učí víc než jeden cizí jazyk, zjistil a 23. 2. uveřejnil Eurostat. První je samozřejmě angličtina, druhá francouzština a třetí němčina.

Určitě se k vám doneslo, že vědci objevili nové planety, kde by snad mohl být život. Světe a vesmíre, div se, prsty v tom má i EU! Jak plyne z tiskovky uveřejněné 23. 2., podílí se na financování projektu SPECULOOS.

Zemědělský export dosáhl loni v EU objemu 130,7 mld. eur, což je o 1,7 mld. eur více než v roce 2015. Odkaz na kompletní zprávu je k dispozici v tiskovce z 23. 2.

Zákaz vývozu vepřového do Ruska je nelegální, reportovala 24. 2. Komise vítající postoj odvolacího orgánu WTO.

Dusí vás invazní druhy? Stáhněte si do mobilu appku Invasive Alien Species Europe a sdílejte s Komisí fotky z míst, kde se vyskytují. 24. 2. oznámila, že už se těší, až vznikne “evropská informační síť”. Na tapetě je americká šedá veverka a dalších 36 jí podobných druhů.

Pokud používáte canagliflozin, dapagliflozin nebo empagliflozin, zpozorněte, jinak můžete přijít o nohy, informovala 24. 2. Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Kde vzít na zelené střechy? Evropská agentura pro životní prostředí 27. 2. vydala zprávu o inovativním financování projektů zaměřených na přizpůsobení se klimatickým změnám na úrovni měst.

Obchodní dohody s Mexikem, Švýcarskem a Jižní Koreou evropským zemědělcům jednoznačně pomohly, řekl 27. 2. komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan. A potvrzuje to i studie Copenhagen Economics.

Výzkumníci čerpající podporu z Horizontu 2020 by měli brát minimálně stejně jako v národních projektech. Na Komisi nuzné podmínky některých vědců zapůsobily (27. 2.) tak, že se dané opatření uplatní retroaktivně.

Komise 27. 2. zveřejnilaloňský index regionální konkurenceschopnosti (hodnocení NUTS 2 podle jedenácti kritérií rozdělených do tří skupin). V Česku se nic moc nemění. Nejlépe jsou na tom Praha, střední Čechy a jižní Morava.

Přístupová jednání se Srbskem se hýbou pomalu. K 27. 2., kdy se uskutečnilo páté zasedání přístupové konference, bylo z 35 kapitol otevřeno jen osm a předběžně uzavřeny pouze dvě.

Rada 27. 2. rozhodla o prodloužení zbrojního embarga vůči Bělorusku o další rok. Nevztahuje se jen na biatlonové vybavení.

Myslíte se něco o programu Erasmus+? Pokud ano, můžete to sdělit Komisi, která k němu 28. 2. zahájila veřejnou konzultaci. Čas máte do 31. 5. 2017.

Komise 28. 2. oznámila, že 1. 3. zahájí provoz dalších “evropských referenčních sítí” propojujících 900 zdravotnických týmů po celé Evropě. Cílem je napomoci především pacientům se vzácnými onemocněními. Palec nahoru!

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) 28. 2.vyhodnotila riziko látek obsažených v recyklované pryži, která se používá pro povrchy umělých sportovišť. Prý se nemáme čeho bát, riziko rakoviny a jiných neduhů je “velmi nízké”.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality