Evropské instituty letos čekají růst eurozóny o 1,6 %

06.04.2017
Euroskop, čtk

Hospodářské oživení v eurozóně bude v letošním roce pokračovat. Přední evropské ekonomické instituty čekají celoroční růst ekonomiky o 1,6 procenta po loňském tempu 1,6 procenta. Vyplývá to z dnešní společné prognózy německého institutu Ifo, italského statistického ústavu ISTAT a francouzského INSEE.

Instituty ve druhém čtvrtletí čekají mírné zrychlení mezičtvrtletního tempa růstu hrubého domácího produktu zemí eura na 0,5 procenta z 0,4 procenta. Ve třetím kvartále by se růstové tempo mělo vrátit na 0,4 procenta.

Příznivý vývoj by měla zajistit zejména spotřeba domácností, kterou podpoří nárůst disponibilních příjmů a dobrá situace na trhu práce. Instituty čekají rovněž silný růst investic.

Růst může ohrozit vyšší inflace i politika

Kupní sílu obyvatel bude omezovat inflace, která proti loňsku kvůli zdražení energie výrazně stoupla. Instituty však čekají, že meziroční míra inflace zůstane pod dvěma procenty v každém ze čtvrtletí a celoročně bude činit 1,6 procenta.

Za zdroje nejistoty zpráva institutů označuje politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, proces jednání o odchodu Británie z EU a nadcházející volby ve Francii a Německu. Růst by mohla podkopat i vyšší inflace v případě, že její negativní dopad na příjmy bude vyšší, než se očekává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek