Březnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 24. 4. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v březnu 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Březen začal zprudka: Komise 1. 3. předložila bílou knihu o budoucnosti Evropy. Obsahuje pět scénářů, jak by se Unie mohla vyvíjet.

Migrace do EU přes centrální Středomoří neustává. Komise tématu věnovala už třetí zprávu. O posunech v situaci se píše v tiskovce z 2. 3.

Dodávky ropy a plynu už jen přes Komisi, schválili 2. 3. europoslanci. Dosud musely členské státy Berlaymont o svých kontraktech se třetími zeměmi informovat až ex post, nyní ex ante. Šach pro Gazprom?

Europoslanci nemají malé cíle. Od 2. 3. si třeba oficiálně přejí globální zákaz obchodu se slonovinou.

Když Američani, tak i my. Pokud budou moci Bulhaři, Chorvaté, Kypřané, Poláci a Rumuni do Spojených států jen s vízy, měla by Komise požadovat totéž i po občanech USA, odsouhlasili 2. 3. europoslanci.

Unijní a američtí lékoví regulátoři se 2. 3. dohodli na vzájemném uznávání inspekcí. Když se chce, tak to jde.

Coreper 2. 3. podpořil vznik tzv. entry-exit systému. Důvod je prostý: členské státy chtějí mít konečně přehled, kdo překračuje vnější hranice Schengenu.

Schengen

Členské státy chtějí mít přehled, kdo překračuje vnější hranice Schengenského prostoru. Zdroj: čtk

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA 2. 3. znatelně rozšířil svou znalostní databázi Knowledge Junction. Bádání zdar!

Evropa je na dobré cestě, ale mnohé země mají ještě co dohánět, konstatovala 3. 3. Komise při prezentaci indexu digitální ekonomiky a společnosti (DESI) za rok 2017.

Energie z obnovitelných zdrojů je pro Afričany to pravé ořechové, domnívá se Komise, která 4. 3. reportovala o přípravě 19 nových projektů. Mají vyjít na 4,8 mld. eur. EU na ně má přispět ale jen 300 mil. eur.

Eurostat 6. 3 uveřejnil data o vládních výdajích v roce 2015. Potvrzují například to, že s výdaji na obranu jsme hluboko pod 2 % HDP.

Těšte se na bio z Chile. Cestu k němu vydláždila Rada, která se 6. 3. rozhodla podepsat se zemí dohodu o obchodu s ekologickými produkty.

Koperník bude mít přehled. A s ním i všichni ti, kteří budou využívat dat sesbíraných jeho satelity. Od 7. 3. je jich na orbitu pět.

Komise 7. 3. schválila český režim státní podpory pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v hodnotě 420 mil. eur. Hospodářská soutěž podle ní neutrpí a peníze na to v kapsách spotřebitelů a daňových poplatníků máme. Prostě kogenerace jak lusk!

Rada 7. 3. přijala nařízení posilující kontroly na vnějších hranicích Schengenu za použití “příslušných databází”. Teď už by měli podléhat kontrolám nejen ti, kdož přicházejí, ale například i ti, kdož se rozhodli to tady zabalit, aby se borci z ISIS necítili tak sami.

Salmonela ustupuje, konstatoval 7. 3. Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Nejzajímavější však je, že i když měla původ v polských vejcích, Čechám, Moravě a naší části Slezska se vyhnula.

Digitální knihy, noviny a časopisy dodávané elektronickou cestou lze vyloučit z uplatňování snížené sazby DPH, rozhodl 7. 3. (ve věci C-390/15) Soudní dvůr EU.

A ještě jednou od právníků. Udělit humanitární vízum potenciálním žadatelům o azyl není povinné, konstatoval 7. 3. (ve věci C-638/16) Soudní dvůr EU.

V Komisi zamakali a odhalili čtyři kartely naráz. Společnosti Behr, Calsonic, Denso, Panasonic, Sanden a Valeo, vyrábějící například automobilové klimatizace, zaplatí dohromady celkem 155 mil. eur. Podrobnosti v tiskovce z 8. 3.

Právo být zapomenut má své hranice. Třeba v obchodním rejstříku zůstanete podle Soudního dvora (který 9. 3. vynesl rozsudek ve věci C-398/15) nafurt.

Rada 13. 3. prodloužila sankce proti všem, kteří ohrožují územní celistvost Ukrajiny. Do 15. 9. se uplatní vůči 150 osobám a 37 dalším subjektům. Stávající aranžmá doznalo jen minoritních změn: došlo k vyškrtnutí dvou osob, které sešly věkem.

Moldavsko toho udělalo na cestě do Evropy dost, ale pořád málo. Komise se s tím 13. 3. moc nemazala.

O alkoholických nápojích se toho dozvíte víc. Podle Komise, která 13. 3. zveřejnila zprávu o fungování nařízení č. 1169/2011, poskytnou informace o jejich složení a výživových hodnotách buď výrobci dobrovolně sami, nebo za rok to dostanou povinně nařízeno.

Pivo

Komise požaduje, aby výrobci poskytovali informace o složení a výživových hodnotách alkoholických nápojů. Zdroj Pixabay

Pěstitelé ovoce a zeleniny se budou mít líp. Komise 13. 3. přijala nová pravidla pro tzv. producentské organizace. Minimálně na papíře vypadají slibně.

Co říkáte na Gazprom? Komise se 13. 3. obrátila na stakeholdery, aby se vyjádřili k závazkům, které tato společnost předložila v reakci na obavy z narušení hospodářské soutěže na středo- a východoevropských trzích se zemním plynem.

Vnitropodnikové pravidlo zakazující viditelné nošení jakýchkoli politických, filozofických nebo náboženských symbolů nepředstavuje přímou diskriminaci, konstatoval 14. 3. Soudní dvůr EU. Nutno dodat, že takový verdikt (ve věcech C-157/15 a C-188/15) čekal jen málokdo.

Euroombusmanka si posvítí na Radu, zda je dostatečně transparentní. Řekla to to 14. 3..

Energie z obnovitelných zdrojů jsme v Česku v roce 2015 konzumovali víc, než bylo třeba, vyplývá z dat Eurostatu uveřejněných 14. 3.

Europoslanci dosáhli 14. 3. svého: legální držení střelných zbraní bude podléhat přísnějším požadavkům. Takže teroristi, kteří si pro ně běžně chodí do obchodu, budou mít konečně utrum.

Rtuť je toxická, shodli se 14. 3. europoslanci. Teď už jen domyslet, jak se v praxi popasovat s postupným omezováním klasických amalgámových plomb.

Agentura EU pro základní práva 14. 3. (2017) zjistila, že členské státy mají problém s integrací migrantů a jejich potomků.

Tohle zastánce totálního zákazu totálního herbicidu roundup nepotěší. Evropská agentura pro chemické látky 15. 3. odmítla označit jeho účinnou látku glyfosát za karcinogenní, mutagenní nebo toxický pro reprodukci.

Už žádná překvapení (a masové koule z koniny). Europoslanci 15. 3. souhlasili se zpřísněním dohledu na celým naším potravinovým řetezcem.

Státní podpora v EU funguje. Komise 15. 3. vydala výroční zprávu. Klíčem k úspěchu je podle ní obecné nařízení o blokových výjimkách nebo, chcete-li, GBER.

Mýto na německých dálnicích = diskriminace. Všichni Neněmci v EU získali 15. 3. v EP 510 mocných spojenců.

Udržitelný růst, pracovní místa a bezpečnost: Europoslanci 15. 3. schválili své priority pro rozpočet EU na příští rok. Podstatnější je ale to, že de facto souhlasili, aby EU s penězi nakládala flexibilněji.

Česko mělo v únoru 2017 osmou nejvyšší inflaci v EU. Více Eurostat v tiskovce z 16. 3.

16. 3. byla uveřejněna výroční zpráva o systému včasného varování před nebezpečnými výrobky. Problém s těmi čínskými se v porovnání s rokem 2015 kupodivu snížil. Nejvíce loni zazářil telefon Samsung Galaxy Note 7. V řadě případů doslova.

Komise 16. 3. spustila nový web, díky kterému by mělo být možné anonymně upozornit na porušování antimonopolních pravidel. V newspeaku se o jeho potenciálních uživatelích mluví jako o whistleblowerech.

Snížit produkci a dostat za to zaplaceno, táhne. Jak 16. 3. informovala Komise, v období říjen-prosinec 2016 EU dané “schéma” podpořilo 43.968 zemědělců. A produkce mléka se údajně snížila o 851.700 tun.

EU půjčila Ukrajině další peníze. Respektive uvolnila druhou tranši z již dříve schválené 600mil. půjčky. Podrobnosti v tiskovce z 16. 3.

Europoslanci se 16. 3. rozhodli postavit obchodu s nerostnými surovinami využívanými k financování ozbrojených konfliktů. Což je samozřejmě chvályhodné.

Europoslanci ocenili Černohorce za pokrok v přistupování k EU. Stalo se 16. 3. ve Štrasburku.

Spotřebitelé si stěžují, že sociální sítě nedodržují spotřebitelská pravidla EU. A tak dostaly 16. 3. od Komise měsíc na to, aby začaly. Jinak začne konat Věra Jourová.

Komise se před časem procedurálně utla, a Soudní dvůr EU musel zrušit jedno její zásadní kartelové rozhodnutí. 17. 3. už jí to vyšlo: pokutu jedenácti leteckým přepravcům ve výši 776.465.000 eur udělila znovu.

Norský biolosos (a s ním i řada dalších ekoproduktů) opět může do EU, informovala 17. 3. Komise. Komisař Phil Hogan řekl, že “má opravdovou radost”.

Náklady na pracovní sílu v Česku podle dat Eurostatu z 20. 3. v loňském posledním čtvrtletí prakticky nerostly. Protože rostly dříve.

EU 20. 3. oznámila, že vysílá volební pozorovatelskou misi do Gambie. V čele bude Miroslav Poche.

22. 3. byl Světový den vody a Komise při této příležitosti (21. 3.) “znovu potvrdila svůj závazek k realizaci ambiciózní vodní politiky”, protože “voda je zdrojem života”.

Evropská investiční banka a Světové ekonomické fórum 21. 3. podpořily koncept inkluzivního růstu. Podle nich je možný.

Komise by podle názoru europoslanců výboru DEVE z 21. 3. měla navrhnout, aby v textilním průmyslu po celém světě byla respektována lidská a pracovní práva zaměstnanců. Na oblečení by vás o tom měl informovat další štítek.

A+++ bude zase A. Energetické štítky na spotřebičích vypadají v poslední letech fakt divně a deal EP a Rady by je měl dostat zase zpátky na zem (a mezi lidi). Není proto divu, že jej Komise 21. 3. přivítala.

V Evropském úřadu pro bezpečnost potravin se v roce 2016 neflákali. Alespoň soudě podle výroční zprávy uveřejněné 22. 3.

Komise 22. 3. navrhla změnu antimonopolních pravidel, aby příslušné vnitrostátní orgány měly k dispozici “všechny nezbytné nástroje” (třeba právo na prověření mobilních telefonů, laptopů a tabletů).

Komise 22. 3. zaregistrovala dvě evropské občanské iniciativy týkající se práv občanů EU po brexitu. A iniciativu proti brexitu naopak zamítla.

Narozeniny neslavily v březnu (25. 3.) jen Římské smlouvy – kde jinde než v Římě Římským prohlášením a s kým jiným než s letošním šedesátníkem Donaldem Tuskem – ale i Evropský sociální fond. Komise 22. 3. připomněla, že do lidí investuje už šest desetiletí.

.

60 let EU

EU oslavila 60 let od podepsání Římských smluv. Zdroj: čtk

Komisi zajímá, co si myslíte o fintech, tedy technologiích v sektoru finančních služeb. 23. 3. otevřela veřejnou konzultaci a vydala akční plán.

Platformu pro online řešení spotřebitelských sporů využilo v prvním roce fungování na 24 tis. lidí, informovala 24. 3. Komise.

Move2Learn, Learn2Move. Komise 27. 3. v rámci programu Erasmus zahájila iniciativu, která umožní “5.000 mladých lidí vycestovat udržitelným způsobem do jiné země EU”.

Evropská investiční banka 27. 3. schválila dva úvěry čtrnácti řeckým letištím v celkové hodnotě 280,4 mil. eur. Bude se z nich platit jejich upgrade.

Europoslanci výboru BUDG 27. 3. podpořili flexibilnější nakládání s rozpočtovými prostředky v rámci tzv. víceletých finančních rámců.

Protiruské sankce platí, vysvětlil 28. 3. Soudní dvůr EU (ve věci C-72/15) i společnosti Rosněft, která s tím měla problém.

V roce 2016 zemřelo na silnicích v EU 25.500 lidí, informovala 28. 3. Komise. Je to o lidí 600 méně než v roce 2015 a o 6.000 méně než v roce 2010. Situace se výrazně zlepšila i v Česku. Palec nahoru!

Komise 29. 3. bez většího zájmu zablokovala burzovní fúzi Deutsche Börse AG a London Stock Exchange Group. Z obav ze vzniku faktického clearingového monopolu.

Eurostat 29. 3. odpověděl na otázku, kam loni směřoval náš export. A potvrdil známou pravdu, že Česko se bez (členských států) EU jen tak neobejde.

Regiony postižené zemětřeseními, záplavami, suchem a jinými přírodními katastrofami by měly z EU dostat až 90 % toho, co potřebují, souhlasila 29. 3. Rada.

Národnostní a jazykové menšiny chtějí lepší zacházení. Komise 29. 3. zaregistrovala evropskou občanskou iniciativu “Minority Safepack”, jejímž cílem je revize hned jedenácti legislativních norem. Původně nechtěla, ale v únoru 2017 ji k tomu donutil Soudní dvůr EU.

Bývalý komisař Jonathan Hill chce pracovat. Komise proto musela 29. 3. stanovit, za jakých podmínek. S cílem vyhnout dosud běžné praxi, kdy její někdejší členové přijímali nabídky, které měli podle interního kodexu odmítnout.

Velká Británie 29. 3. aktivovala článek 50 Smlouvy o EU, a oficiálně tak zahájila brexit. Vyjádřila se k tomu Evropská rada v čele s Donaldem Tuskem (ten dokonce dvakrát) a i Evropský parlament: ten nastínil, jak si představuje podmínky pro dohodu o vystoupení.

Ryby ve Středomoří jsou zachráněny. Dobrá věc se podařila a hrdá Komise mohla 30. 3., po měsících vyjednávání se členy i nečleny EU, zvolat “hurá!”. Došlo k podpisu maltské deklarace pod kódovým označením “MedFish4Ever”.

Eurostat 30. 3. zveřejnil, jak jsme si v roce 2015 vedli v disciplíně HDP na hlavu (v 276 regionech NUTS 2). Dalo by se říct, že v Praze výborně, ve zbytku Česka sotva dostatečně.

Český generální advokát Michal Bobek 30. 3. vyjádřil názor, že členské státy mají jen omezenou možnost limitovat volný pohyb GM organismů, pokud už byly v EU autorizovány. Případ C-111/16 tím ale nekončí: s konečnou platností rozhodnou až soudcové.

Evropská investiční banka 30. 3. půjčila Komerční bance (100 mil. eur), aby mohla půjčovat malým a středním podnikům.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality