Çavuşoglu: EU by se měla rozhodnout, jestli přijme Turecko

29.05.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie by se měla rozhodnout, zda chce Turecko jako svého člena, nebo nikoliv a měla by přistupovat k Turecku jako k rovnocennému partnerovi. Řekl to turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu po páteční schůzce se svým slovenským kolegou Miroslavem Lajčákem, podle kterého Bratislava podporuje snahy Ankary vstoupit do EU. Vztahy mezi Bruselem a Tureckem se zhoršily.

„Naše očekávání ze strany EU jsou prostá. Smlouvy jsou závazné, žádná pozitivní diskriminace pro Turecko. Uvítali bychom vyšší míru angažovanosti od EU a otevřenější dialog. Turecko je součástí evropského kontinentu,“ řekl Çavuşoglu, jehož země zahájila oficiální přístupové rozhovory s EU v roce 2005.

Turecko podle svého ministra zahraničí je připraveno otevřít kteroukoliv přístupovou kapitolu, ale není to možné s ohledem na jejich zablokování.

Šéf slovenské diplomacie Lajčák řekl, že členství v EU není výsledkem zásluh, ale je založeno na splnění přísných kritérií. Brusel dlouhodobě vyčítá Turecku nedodržování lidských práv a porušování svobody slova. Ankara na unijní kritiku reagovala vyhrožováním, že přestane plnit migrační dohodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek