Roční míra inflace v eurozóně v květnu klesla na 1,4 %

31.05.2017
Euroskop, čtk

Roční míra inflace v eurozóně v květnu klesla na 1,4 procenta z dubnových 1,9 procenta navzdory silné podpoře cen energií. Ceny potravin stagnovaly a ceny služeb se snížily. Vyplývá to z předběžných údajů statistického úřadu Eurostat.

Největší podíl na pokračujícím vzestupu inflace mají ceny energií, které se meziročně zvýšily o 4,6 procenta po nárůstu o 7,6 procenta v dubnu. Následují ceny potravin, alkoholu a tabáku, jejichž růst stagnoval na 1,5 procenta. Ceny služeb v květnu vzestup zmírnily na 1,3 procenta z 1,8 procenta v dubnu.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, se v eurozóně snížila na 1,0 procenta z dubnových 1,2 procenta. Dále se tak vzdálila cíli Evropské centrální banky, která usiluje o to, aby se jádrová inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty.

Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů, což zejména němečtí politici už delší dobu kritizují. S ohledem na květnový vývoj inflace je ale málo pravděpodobné, že by svou mimořádně uvolněnou měnovou politiku změnila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek