05.06.2017
Euroskop, čtk

Podnikatelská aktivita v eurozóně zůstala v květnu vysoká, táhla ji poptávka. Údaje signalizují, že hrubý domácí produkt (HDP) by ve druhém čtvrtletí mohl vzrůst o 0,7 procenta, tedy významně více, než o 0,5 procenta, kolik odhadoval průzkum agentury Reuters. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes představila společnost IHS Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) zůstal v květnu na 56,8 bodu, tedy nezměněn oproti dubnu a původnímu odhadu. Když se index pohybuje nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity. Nad padesáti body je od poloviny roku 2013 a v dubnu se podnikatelská aktivita v eurozóně dostala nejvýše za šest let.

„Zdá se, že množství odhadů růstu hospodářství na rok 2017 dozná úprav směrem nahoru,“ řekl agentuře Reuters hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Dílčí index nových zakázek stoupl na 55,9 bodu oproti odhadovaným 55,5 bodu, což naznačuje, že aktivita i v příštích měsících zůstane na solidní úrovni.

Další růst spotřeby podle Williamsona podpoří vyšší zaměstnanost. Tempo tvorby pracovních míst se totiž v eurozóně vyšplhalo na jednu z nejvyšších úrovní za posledních deset let. Ostatní dílčí indexy se ale snížily. Na příklad index nových vývozních objednávek na 52,4 bodu oproti odhadovaným 52,8 bodu a index aktivity v sektoru služeb na 56,3 bodu z dubnových 56,4 bodu.

Růst cen v eurozóně v květnu zpomalil na 1,4 procenta z dubnových 1,9 procenta. Byl tak nejnižší od prosince a snížil pravděpodobnost, že Evropská centrální banka (ECB) upustí od své uvolněné měnové politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek