Květnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 20. 6. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v květnu 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Evropský sociální model je synonymem úspěchu, prohlásila 1. 5. u příležitosti Svátku práce komisařka Marianne Thyssenová.

Míra nezaměstnanosti v Česku znovu atakovala dno. Podle zprávy Eurostatu z 2. 5. činila v březnu 2017 jen 3,2 %.

Komise se zveřejnila 2.5., že EU trojici legislativního návrhů, jež by měly účastníkům jednotného trhu zjednodušit život. Jedná se o Jednotnou digitální bránu, Informační nástroj jednotného trhu (SMIT) a Akční plán pro SOLVIT.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin rozšiřuje počínaje 1. 6. 2017 řady svých expertních panelů. Avizoval to poprvé 2. 5. a během měsíce ještě devětkrát. Takže pokud máte vysokou školu a alespoň sedm let relevantních zkušeností, můžete zkusit štěstí.

Komise 2. 5. doporučila, aby Rakousko, Německo, Dánsko, Švédsko a Norsko během následujícího půl roku zrušily dočasné kontroly na svých vnitřních schengenských hranicích.

Federica Mogheriniovv=a řekla u příležitosti Světového dne svobody tisku (3. 5.) cosi v tom smyslu, že demokracie bez nezávislé, kvalitní a etické žurnalistiky je jako ryba bez vody. A měla pravdu.

Když se láme chleba, EU se osvědčuje. Myslí si to většina respondentů Eurobarometru týkajícího se reakcí Unie na nouzové situace, mezi které patří například humanitární pomoc. Výsledky spatřily světlo světa 3. 5.

Komise 3. 5. doporučila Radě, jak jednat o brexitu. Za delší konec provazu by ale měly i po 22. 5. tahat členské státy.

Bezpečnost klidně zprivatizujme, shodli se 3. 5. europoslanci z výboru pro zahraniční věci a podvýboru pro bezpečnost a obranu. Příslušné soukromé společnosti ale musejí dodržovat obligátní „minimální požadavky“.

Krátkodobá schengenská víza by se měla padělat méně. Rada 3. 5. schválila jejich nový formát. Ten původní se po více než dvaceti letech už přežil.

Europoslanci z výboru pro zahraniční vvěci a podvýboru pro bezpečnost a obranu 3. 5. diskutovali s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a pochvalovali si posilování spolupráce.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin rozdává peníze na výzkum alergenů. Pokud tedy máte páru o tom, kdy lidem může jídlo začít zadělávat na zdravotní problémy, a pracujete ve způsobilé instituci, přihlaste se. Můžete kdykoli od 3. 5. do 25. 10. 2017.

EU redefinuje dumping. Rada se 3. 5. dohodla na postoji k nové metodice posuzování případů narušení trhu ve třetích zemích. Soulad s požadavky Světové obchodní organizace je zajištěn.

Potřebujeme nerestriktivní evropskou strategii pro sdílenou ekonomiku, řekli 3. 5. europoslanci z výboru pro vnitřní trh. Uber a jemu podobní mají důvod na radost.

Emise CO2 v EU loni opět klesly. Příznivou zprávu Eurostatu (z 4. 5.) kalí jen to, že pokles oproti roku 2015 se pohyboval na hranici statistické chyby (0,4 %).

Evropská historie má svůj dům. Nové muzeum House of European History 4. 5. slavnostně otevřeli bývalý a současný předseda EP (Hans-Gert Pöttering a Antonio Tajani).

Spor EU s Amazonem je, zdá se, u konce. Komisi 4. 5. nakonec stačilo prosté ujištění, že firma upustí od některých svých praktik.

Deriváty musely snést během finanční krize ze strany EU mnohá legislativní příkoří. Teď to došlo i Komisi, které se jim 4. 5. rozhodla trochu popustit uzdu.

EU nepotřebuje jen městskou, ale i venkovskou agendu. A Výbor regionů (který to 4. 5. podpořil) by byl moc rád, kdyby byla přijata.

Povinnost hlásit při vstupu do EU (a při jejím opouštění) hotovost v hodnotě nad 10 tis. eur se týká všech. I těch, kteří o EU „zavadí“ jen proto, aby přestoupili na další let, konstatoval 4. 5. Soudní dvůr EU (při vynášení rozsudku ve věci C-17/16).

Belgičtí zubaři slaví. Absolutní zákaz reklamy na poskytování péče o zuby a dutinu ústní není podle rozsudku Soudního dvora EU z 4. 5. (ve věci C-339/15) v souladu s unijním právem.

Střet letadla s ptákem je mimořádnou okolností, která může leteckého dopravce zprostit povinnosti k náhradě škody v případě významného zpoždění, konstatoval 4. 5. Soudní dvůr EU. Neplatí to však absolutně. Nejzajímavější na rozsudku ve věci C-315/15 tak zůstává hlavně to, že rozetnul dlouholetý spor mezi Čechy – manželi Peškovými a společností Travel Service.

K sankcím EU proti všem, kteří „nesou odpovědnost za činnosti, jež narušují nebo ohrožují územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny“ se 5. 5. připojila Černá Hora, Albánie, Norsko a… Ukrajina.

Na stipendia Erasmus Mundus si letos podle tiskovky z 5. 5. sáhne 1.345 studentů. Nejvíce z Brazílie (79), Indie (63), Íránu (59), Bangladéše (58) a Mexika (49).

Evropská agentura pro léčivé přípravky zveřejnila 5. 5. po jedenácti letech nového průvodce světem biosimilárních přípravků. Laik ho asi neocení, ale profíkům by mohl být k užitku.

Evropská investiční banka 8. 5. v Tbilisi slavnostně zahájila podporu gruzínským malým a středním podnikům. Pole je to neorané (přestože se země pyšní rozsáhlým zemědělským sektorem), a tak nezbývá než doufat, že padne na úrodnou půdu.

Evropský hospodářský a sociální výbor na to 8. 5. kápl: Daňová pravidla nejsou připravena ani na digitální, ani na sdílenou ekonomiku. Tak. A teď už to jen vzít za ten správný konec.

Vyrobit takový jogurtový kelímek, aby byl v souladu se všemi pravidly EU, není jen tak. Schválně se podívejte do dokumentů, které 8. 5. uveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin. A neříkejte, že se vám neprotočily panenky.

Do autorizace nových léků mají co mluvit i pacienti, vyplývá z tiskovky Evropské agentury pro léčivé přípravky z 8. 5. Prý se osvědčil pilotní projekt.

Den Evropy (9. 5.) už se neslaví jen v Evropě. Důkaz? Třeba modře nasvícená opera v Sydney.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 10. 5. zveřejnila výroční zprávu za rok 2016. Kromě jiného z ní vyplývá, že loni podpořila autorizaci 81 léků obsahujících 27 nových účinných látek. Nepočítaje v to léky pro zvířata.

Rodina má držet pohromadě. Takže pokud jeden z rodičů nezletilého Evropana pochází ze státu mimo EU, může se podle Soudního dvora EU „dovolávat odvozeného práva pobytu v Unii“. Více v tiskovce z 10. 5. k rozsudku ve věci C-133/15.

Komise přezkoumala svou strategii pro jednotný digitální trh a 10. 5. uveřejnila výsledky. Za poslední dva roky předložila 35 legislativních návrhů a dosáhla zrušení roamingu, takže prý má takřka splněno. Trápí ji už jen třeba kybernetická bezpečnost.

Komise 10. 5. reportovala, jak na tom byly v letech 2015-2016 vztahy EU s Tuniskem. Prý dobře a ještě lépe.

Víte, jak využít potenciálu globalizace? Pokud náhodou ano, pak vězte, že Komise 10. 5. zahájila diskusi.

Komise před třemi lety odmítla registrovat evropskou občanskou iniciativu „Stop TTIP“,zaměřenou proti liberalizaci obchodu s USA, a 10. 5. za to dostala od Soudního dvora EU přes prsty. Více v tiskovce k rozsudku ve věci T-754/14.

EU implementuje Marakéšskou smlouvu o „usnadnění přístupu k vydaným dílům pro osoby nevidomé, zrakově postižené nebo s jinou poruchou čtení“. Zástupci Rady a EP dospěli ke kompromisu – a Komise to 10. 5. halasně přivítala.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin 11. 5. zveřejnil 36 nových interaktivních map zobrazujících šíření nemocí přenášených hmyzem, virya dalšími „vektory“. Seznamte se s nimi.

Pokračovací mléka pro děti od půl roku do dvanácti měsíců obsahující 1,6 g bílkovin na 100 kcal jsou podle tiskovky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin z 11. 5. „bezpečné a vhodné pro kojence žijící v Evropě“. Dosud byl minimální obsah proteinů stanoven na 1,8 g/kcal.

Uber není „služba informační společnosti“, ale „služba v oblasti dopravy“, konstatoval 11. 5. v nezávazném stanovisku k věci C-434/15 generální advokát Soudního dvora EU Maciej Szpunar. Přivítaly jej hlavně taxikáři.

Pokud aerolinky neprokáží, že informovaly o zrušení letu alespoň dva týdny předem, zaplatí. Soudní dvůr EU to 11. 5. stvrdil rozsudkem ve věci C-302/16.

Rada se 11. 5. rozhodla podepsat Istanbulskou úmluvu (o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí). Komisaři Frans Timmermans a Věra Jourová to přivítali: „EU je odhodlána násilí vůči ženám vymýtit.“

Bezprizorních nezletilých žadatelů o azyl se v EU loni pohybovalo více než 63 tis., což je o třetinu méně než v roce 2015, informoval 11. 5. Eurostat. Více než polovina z nich byla z Afghánistánu a Sýrie.

Rada 11. 5. stvrdila zrušení vízové povinnosti pro Ukrajince. Bude se týkat všech, kteří mají biometrický pas a cestují do EU na dobu maximálně 90 dní za obchodním účelem, jako turisté nebo z rodinných důvodů.

Evropské hospodářství plynule poroste. Toť stručné konstatování tradiční jarní hospodářské prognózy, uveřejněné tentokrát 11. 5.

Europoslanci z výborů EMPL, LIBE a PETI debatovali11. 5. o brexitu. Nejvíce jim prý leží na srdci osud obyčejných lidí. Prakticky totéž zaznělo i o pár dní později (17. 5.) na plénu, kde vystoupili i Jean-Claude Juncker a Donald Tusk.

Výbor regionů měl ve dnech 11.-12. 5. plenární zasedání. Témata? Evropský semestr, sociální inovace (jež by měly následovat ty technologické), přiblížení EU lidem, Evropský sbor solidarity, bioekonomika, zdraví či budoucnost kohezní politiky.

Komisař Christos Stylianides slíbil15. 5. Barmě 12 mil. eur. Pro kontext: za posledních třiadvacet let EU zemi na humanitární pomoci poskytla už 229 mil. eur.

Seznamte se s EFSI 2.0. Europoslanci 15. 5. souhlasili, aby Junckerův Evropský fond pro strategické investice dostal více prostoru (a peněz). Komise pochopitelně neměla nic proti.

EU nesmí uzavřít dohodu o volném obchodu se Singapurem. Tedy ne ve stávající podobě a sama (bez členských států). Podle názoru Soudního dvora EU z 16. 5. k tomu nemá odpovídající kompetence.

Dostat se pod přímý dohled Evropské centrální banky je snadné. Stačí, když vás podobně jako německou Landeskreditbank Baden-Württemberg – Förderbank označí za „významnou entitu“. Soudní dvůr EU to potvrdil 16. 5. (v rozsudku ve věci T-122/15).

Fondy peněžního trhu a prospekty se budou řídit novými pravidly. Rada 16. 5. už nediskutovala, jen hlasovala.

Komisařkou pro digitální ekonomiku a společnost by se měla stát Bulharka Marija Gabrielová, oznámil 16. 5 Jean-Claude Juncker. Měla by nahradit Kristalinu Georgievovou.

Europoslanci 16. 5. přišli na to, jak snížit množství potravin, které končí na skládkách. Vytyčili si i závazek: 50 % do roku 2030.

Zmenšeme v EU mzdové a ekonomické rozdíly, rozdělují ji.“ Zhruba tak se jmenuje nová evropská občanská iniciativa. Komise ji zaregistrovala 16. 5. a od 22. 5. běží roční lhůta, během níž by organizátoři měli nasbírat alespoň jeden milion podpisů.

Komise 16. 5. aktualizovala seznam bezpečných aerolinek. Nově mezi ně patří i ty z Beninu a Mosambiku.

Stop obchodu se slonovinou! Komise 16. 5. vydala „nová opatření pro boj s pytláctvím“, v nichž doporučuje, aby členské státy EU k 1. 7. 2017 přestaly vydávat vývozní doklady na surovou slonovinu.

V boji proti teroristům a hackerům mají EU pomoct interoperabilní informační systémy. Chce to ale „nový přístup“. Komise parametry toho svého prezentovala 16. 5.

Evropská investiční banka 16. 5. schválila financování 43 projektů v celkové výši 10,8 mld. eur. Dostalo se i na české banky, které nyní mohou půjčovat na snižování emisí a zvyšování energetické účinnosti.

Co je psáno, je dáno. Takže jakékoli dodatečné požadavky nad rámec nařízení č. 305/2011 (o harmonizovaných podmínkách pro uvádění stavebních výrobků na trh) nepřicházejí v úvahu. Česko už to od 17. 5. taky.

Spusťme článek 7 TEU (Smlouvy o EU), požádali 17. 5. europolanci. Nelíbí se jim situace v Maďarsku. Respektive Viktor Orbán.

Veřejné investice do přístavů a letišť, kultury a nejvzdálenějších regionů mají být jednodušší, oznámila 17. 5. Komise. Jednodušší = bez ex ante intervence Bruselu.

Roční inflace je na vzestupu, reportoval 17. 5. Eurostat. Měsíční to samé. Výjimku tvoří jen Slovinsko a Německo, kde se na příslušných řádcích skví čisté nuly.

Určitě už jste slyšeli o plánovaném zákazu brát si při cestách do USA do letadla laptop. Komise 17. 5. jednala s americkou stranou i o tom.

Facebook dostal18. 5. od Komise pokutu 110 mil. eur za poskytnutí zavádějících informací o převzetí WhatsApp. Lhal, že nebude automaticky párovat uživatele obou služeb.

Komise se 18. 5. pochlubila, že revidovaná politika sousedství má příznivý vliv „na stabilizaci a odolnost a bezpečnost“. Příčina? Zohledňuje různé ambice zapojených zemí.

Na nový díl seriálu od Netflixu se brzy podíváte kdekoli v EU. EP 18. 5. k radosti Komise stvrdil deal s Radou o využívání předplatného audiovizuálních online služeb v rámci celé EU. Účinný by měl být nejpozději během roku 2018.

Průměrné emise CO2 z nových dodávek klesly v roce 2016 o 4,5 g/km na 163 g/km. Podle Evropské agentury pro životní prostředí, která o tom 18. 5. informovala, je to obrovský úspěch.

Katalogy online videoslužeb by měly obsahovat alespoň 30 % evropských děl. Europoslanci to 18. 5. odůvodnili cílem „reflektovat a podporovat evropskou rozmanitost“. A nutno dodat, že členským státům v Radě to 23. 5. nebylo proti srsti.

EP se 18. 5. věnoval zemím, které chtějí na trh, ale ne do EU. V letech 2014-2021 za to zaplatí minimálně 2,8 mld. eur.

Výbor regionů se po roce 2020 (oprávněně) obává úbytku peněz ve strukturálních fondech. 18. 5. proto oznámil vznik otevřeně otevřené nátlakové Aliance pro budoucnost kohezní politiky.

EU chce svět bez rtuti, a proto 18. 5. na půdě OSN podpořila tzv. Minamatskou úmluvu. Sama ji už ratifikovala a v platnost vstoupí 17. 8. 2017.

Srí Lanka má od 19. 5. snazší přístup na trh EU. Komise to oznámila 17. 5. Zemi pomohlo například to, že rehabilitovala pojem lidských práv.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 19. 5. doporučila autorizovat dva nové preparáty. Spherox a Oxervate by měly pomoci kolenním chrupavkám a očím.

Rada se 19. 5. věnovala humanitární a rozvojové pomoci. A to docela intenzivně – přijala hned tři dokumenty – závěry o propojování humanitární a rozvojové pomoci, zprávu o cílech v roce 2017 a tzv. nový evropský konsezus, jak v rozvojovce dál.

Odpadová eurolegislativa se změní. Rada si 19. 5. konečně ujasnila, co hodlá prosazovat a co raději brzdit. Hashtag #circulareconomy.

70 µg je nová doporučená denní dávka vitaminu K pro dospělé. Evropský úřad pro bezpečnost potravin ji stanovil 22. 5. Jezte špenát a kapustu a budete v pohodě.

Chce to důchodovou reformu a skutečnou elektronizaci veřejné správy, doporučila 22. 5. Česku Komise.

Dokazování kriminality (a terorismu) prý půjde jak po másle. 22. 5. vstoupil v platnost evropský vyšetřovací příkaz, díky kterému by se měla zjednodušit práce orgánů činných v trestním řízení v situacích, kdy žádají o důkazy, jež se nacházejí v jiném členském státě.

Dvojí zdanění prý už nehrozí. Rada se 23. 5. dohodla, jak řešit případné spory. Pokud nebude proti EP, nová pravidla se uplatní od 30. 6. 2019.

Kultura je zásadní součástí mezinárodních vztahů EU. Kdo z vás to dosud nevěděl, nechť si přečte stejnojmenné závěry Rady z 23. 5. a doplní si vzdělání.

Slováci chtějí dát společnosti Jaguar Land Rover 125 mil. eur, aby u nich investovala. Komise ale začala 24. 5. zkoumat, zda to není “antikohezní” a nestačilo by míň (to v případě výstavby fotbalového stadionu v Bratislavě žádné pochyby neměla).

Budoucnost evropské obrany je v EU. Takhle explicitně to sice Komise 24. 5. neformulovala, když si ale její tiskovku přečtete pořádně, mezi řádky to najdete.

Ve střední, východní a jihovýchodní Evropě je třeba zvýšit investice do výzkumu, vyplynulo 26. 5. z šetření Evropské investiční banky.

Euroinstituce dosáhly 29. 5. dohody o iniciativě WiFi4EU. Bezplatné veřejné hotspoty na náměstích, v parcích či nemocnicích budou do roku 2020 stát 120 mil. eur.

Evropský sbor solidarity „bude stát na pevném základě“. Komise mu 30. 5. navrhla přidělit na období do roku 2020 341,5 mil. eur. Protože jak řekl Jean-Claude Juncker, „solidarita není jen princip, je to stav mysli, který se týká samotné podstaty toho, o čem je Evropská unie”.

Komise 30. 5. zveřejnila návrh rozpočtu EU na rok 2018. Soustředí se nepřekvapivě na zaměstnanost, investice, migraci a bezpečnost. Závazky i platby by se měly oproti roku 2017 zvýšit (na 161 a 145 mld. eur), protože dotační programy naberou podle Komise příští rok „plné tempo“.

Získat práci v bance bude obtížnější. Počet poboček i zaměstnanců podle zprávy Evropské centrální banky z 30. 5. setrvale klesá.

20 procentních bodů. Takový byl v dubnu 2017 (podle dat Eurostatu z 31. 5.) rozdíl v míře nezaměstnanosti v zemi s nejlepším (Česko, 3,2 %) a nejhorším (Řecko, 23,2 %) skóre. Průměr EU činil 7,8 %.

Eurozóna potřebuje “více Evropy”. Komise své návrhy 31. 5. prezentovala jako “možné další kroky”.

Iniciativy navržené Komisí podpoří “čistou, konkurenceschopnou a propojenou mobilitu”, píše se v tiskové zprávě z 31. 5.

Evropská agentura pro léčivé přípravky se začala připravovat na brexit. 31. 5. poskytla stakeholderům první sadu otázek a odpovědí.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality