Červnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 12. 7. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v červnu 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

EU ustupuje od testování chemikálií na zvířatech. A úspěšně. Podle zprávy Evropské agentury pro chemické látky z 1. 6. se bez fauny obejde 89 % případů.

Evropská investiční banka a Komise chtějí podpořit oběhové hospodářství a bioekonomiku. A tak 1. 6. prezentovaly, jak do obou sektorů dostat peníze.

Iniciativa proti nenávistným projevům na internetu je úspěšná, informovala 1. 6. Komise. Všechna podezření na hate speech ale posoudí během 24 hodin jen Facebook. Takže prostor pro zlepšení tu stále je.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin touží po expertech na pesticidy (a nejen na ně). Hlásit se můžete od 1. 6. do 8. 9. 2017.

Evropská investiční banka podpoří Hedvábnou stezku. EU a Čína 2. 6. podepsaly memorandum o vzniku 500mil. fondu. Měna: euro.

Summit EU-Čína, který se 2. 6. konal v Bruselu, přinesl mnohé. Co všechno obě strany stihly za jediný den dojednat nebo alespoň prodiskutovat, najdete zde. Kromě jiného bylo oznámeno, že EU a Čína zahájí dialog o kontrole státní podpory a

Čína bude chránit 100 evropských zeměpisných označení. Z českých je na seznamu Českobudějovické pivo (捷克百威啤沃) a Žatecký chmel (萨兹啤酒花).

Mali, Mauretánie, Niger, Burkina Faso a Čad si přijdou na pěkných 50 mil. eur. Jít by měly (podle tiskovky z 5. 6.) především na zvýšení bezpečnosti v příhraničních oblastech. (A pomoci by Sahelu měly i unijní vojenské mise schválené dva týdny nato.)

Evropský účetní dvůr provede kontrolu finanční podpory Turecku. Auditoři to oznámili 6. 6. Jedním z důvodů je i to, že země je největším příjemcem peněz z unijního nástroje pro předvstupní pomoc (IPA). Ukrajuje z něj plných 40 %, a její přistoupení k EU je v nedohlednu.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin se 6. 6. pokusil vyjít vstříc malým a středním podnikům. Při registraci vybraných látek s nimi bude navazovat telekonference.

Víte, co je překážkou investic v Česku? Výsledek průzkumu Evropské investiční banky z 6. 6. nepřekvapí: Investorům vadí nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a politické a právní klima.

Oblečení značky Guess je dostupné méně, než by mohlo být. A Komisi se to nelíbí. 6. 6. proto oficiálně zahájila šetření, na jehož konci může být tučná pokuta.

Evropská investiční banka 7. 6. sesumírovala, co všechno loni zrealizovala mimo EU. V souhrnu vypadají její výsledky impozantně.

7. 6. byla zaregistrována evropská občanská iniciativa “Stop extremismu”. Spásu by podle německých iniciátorů petice měla přinést nová legislativa.

Komise 7. 6. zahájila debatu o budoucím směřování obranné politiky s 27 členy a o posunu k ustavení bezpečnostní a obranné unie. Tentýž den byl zřízen i Evropský obranný fond.

Hlavním cílem rozvojové politiky EU je vymýcení chudoby. Toť vedle obligátního udržitelného rozvoje nejdůležitější poselství “Nového evropského konsensu o rozvoji”, slavnostně podepsaného 7. 6. v Bruselu.

Na modrou ekonomiku (oceánů) dává Evropská investiční banka po celém světě 2,5 mld. eur ročně. Instituce se tím pochlubila na konferenci OSN 7. 6. Rada pak 26. 6. přijala “závěry o modrém růstu”.

Junckerův projekt unie kapitálových trhů bude pokračovat. Komise 8. 6. představila devět nových “prioritních opatření”. Konkrétně třeba přezkum obezřetnostního přístupu k investičním společnostem.

Glukóza podporuje normální fyzickou aktivitu, Soudní dvůr EU ale 8. 6. řekl (ve věci C-296/16 P) “ne”. Dal zapravdu Komisi, která se obávala, že lidi začnou baštit hodně cukru.

K posouzení žádosti o mezinárodní ochranu je příslušný první členský stát, v němž byla tato žádost podána. Jak vidno z názoru generální advokátky E. Sharpstonové (z 8. 6. k věcem C-490/16 a C-646/16), není to samo sebou.

Na unijní blacklistu je dalších čtrnáct Severokorejců a čtyři tamější subjekty. Rada 8. 6. sladila pozici EU s pozicí OSN.

Dvacítka členských států včetně Česka 8. 6. souhlasila se vznikem úřadu evropského veřejného žalobce. Měl by se věnovat například podvodům s DPH.

Evropská agentura pro chemické látky varuje: Vdechování oxidu titaničitého způsobuje rakovinu. Proto byl 9. 6. předběžně označen za podezřelou látku.

Komise chce jednat s Ruskem o plynovodu Nord Stream 2. 9. 6. požádala členské státy o mandát.

Americký Boeing versus evropský Airbus, dějství čtyřsté padesáté osmé. 9. 6. slavil starý kontinent.

“Není čas ztrácet čas.” Předseda Evropské rady Donald Tusk 9. 6. poblahopřál Therese Mayové ke znovujmenování britskou premiérkou.

Šest komisařů se 12. 6 vyjádřilo k Světovému dni proti dětské práci. Měli samozřejmě pravdu, že děti by měly chodit místo práce do školy.

EU 13. 6. oslavila 30 let programu Erasmus a při té příležitosti vydala mobilní aplikaci. K dispozici je pro Android i iOS.

Evropský účetní dvůr 13. 6. oznámil, že auditoři prověří “kontrolní opatření Komise zaměřená na podvody”. Výsledek uvidíme nejdříve příští rok.

Komise 13. 6. zhodnotila první rok “rámce pro migrační partnerství” s Afrikou. Napomohl navrácení tisíců uprchlíků.

Eurojust rozbil síť padělatelů platebních karet. Informoval o tom 13. 6. Jeden z nich byl zatčen i v Česku. Skupina 31 lidí si přišla přinejmenším na 500 tis. eur.

Rostlinný sýr je oxymorón. Označení „mléko“, „smetana“, „máslo“, „sýr“ nebo „jogurt“ unijní právo vyhrazuje pouze pro produkty živočišného původu, konstatoval 13. 6. (ve věci C-422/16) Soudní dvůr EU.

Pirate Bay “může představovat porušování autorského práva”, řekl 14. 6. (ve věci C-610/15) Soudní dvůr EU.

Konec roamingu v EU stál14. 6. institucím za zásadní společné prohlášení. Neboť “konec roamingových poplatků je skutečným evropským úspěchem”.

Rada a EP dosáhly14. 6. dohody o inspekcích lodí typu ro-ro (což jsou de facto trajekty). Měly by být jednodušší a levnější.

Směrnice o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních známá jako RoHS se nebude vztahovat na píšťalové varhany. Rada se na tom shodla 14. 6. (a EP jim v tom podpořil hned týden nato).

Jednotný vzor povolení k pobytu pro občany třetích zemí dozná změn. Rada se na tom shodla 15. 6. Členské státy už nechtějí přihlížet tomu, jak se povolení (a víza) padělají.

Dusitanů a dusičnanů v mase se nebojte. Pokud jich do sebe dostanete plus minus 0,07 mg na kilo své váhy denně, můžete být v klidu, potvrdil 15. 6. Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Mikroorganismy v jídle – ano, nebo ne? A pokud ano, za jakých podmínek. Evropský úřad pro bezpečnost potravin se od 15. 6. ptá a vy mu můžete do 15. 9. 2017 odpovědět.

Rada 15. 6. souhlasila s pomocí Moldavsku. Země by si měla v letech 2017-2018 přijít až na 100 mil. eur. Z 60 % v podobě úvěrů a ze 40 % v podobě grantů. Cíl: ekonomická stabilizace a strukturální reformy.

Ceny zboží a služeb se v EU liší až trojnásobně, oznámil 15. 6. Eurostat. Největší rozdíly loni zaznamenal v cenách alkoholu a tabáku. V Česku bylo v porovnání se zbytkem EU hodně levno.

Komise a Velká Británie vydaly15. 6. jednovětné prohlášení, že jednání o brexitu oficiálně začnou 19. 6. 2017. A skutečně se tak stalo.

Jak vypadá digitální ekonomika a společnost v EU? Eurostat 16. 6. vydal rozsáhlou (digitální) publikaci. Najdete v ní zajímavá data. Třeba že 90 % Čechů nezaznamenalo na internetu žádné bezpečnostní problémy. Což je nejlepší skóre z celé EU.

Inflace i mzdové náklady v Česku rostou. Eurostat 16. 6. zveřejnil dvě statistiky. První se týká letošního května, druhá celého prvního kvartálu 2017.

Drony už si v EU nebudou létat, jak se jim zachce. Komise 16. 6. zveřejnila materiál, který předpokládá jejich komplexní regulaci nejpozději od roku 2019.

Zástupci EU a USA 16. 6. jednali o vnitřní bezpečnosti a dalších souvisejících otázkách, třeba vízech. A pak vydali společné tiskové prohlášení.

Chorvatsko a Portugalsko mají rozpočtové schodky pod úrovní 3 % HDP. Ofiko je to od 16. 6.

Rada 16. 6. členským státům řekla, jak mají dělat hospodářskou a fiskální politiku. Nakolik bude vyslyšena, ale bude záležet jen na nich (a jejich územních celcích). S výjimkou Řecka. To podléhá zostřenému dohledu.

EU podepsala Istanbulskou úmluvu o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácím násilí. 16. 6. to slavnostně oznámil Evropský institut pro pohlavní rovnost.

Zemřel Helmut Kohl, jeden ze tří čestných občanů Evropy, jak hned v den jeho skonu (16. 6.) připomněl Jean-Claude Juncker. (Zbývajícími dvěma jsou Jean Monnet a Jacques Delors.)

EU hodlá pokračovat ve vnější činnosti proti terorismu, vyplynulo ze závěrů Rady přijatých 19. 6. A v tentýž den prohlásila Rada, že EU je připravena reagovat na kybernetické útoky.

EU se 19. 6. na ministerské úrovni sešla se svými východními partnery. Shodli se na posílení spolupráce.

Inovační výkonnost Česka pokulhává, potvrdil 20. 6. tradiční unijní scoreboard. Výjimku tvoří jen Praha.

Komise si 20. 6. připomněla Světový den uprchlíků, pochválila se, jak moc pomáhá (nejen) Syřanům, a znovu zdůraznila význam kvót. Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek Eurofound to vzala za praktičtější konec: postavila se za to, aby migranti dostali příležitost pracovat.

Český vládní dluh financují převážně rezidenti, potvrdil 20. 6. Eurostat. V EU to zdaleka není pravidlem.

Rada 20. 6. “zpružnila” víceletý finanční rámec pro roky 2014-2020. Pod tíhou nezaměstnanosti a migrace.

Srbsko pořád touží po vstupu do EU. 20. 6. byly otevřeny další dvě vyjednávací kapitoly – právo duševního vlastnictví a celní unie.

Pracovní povolení = právo na sociální zabezpečení. Občané třetích států si diskriminaci nezaslouží, rozhodl 21. 6. (ve věci C-449/16) Soudní dvůr EU.

Za “agresivní daňové plánování” mohou i daňoví poradci. A tak budou muset reportovat ještě víc než dosud, vyplývá z nového návrhu předloženého Komisí 21. 6.

Solidarita s Itálií musí být. Komise 21. 6. navrhla uvolnit z příslušného fondu 1,2 mld. eur. na odstranění následků zemětřesení v letech 2016-2017. A 26. 6. se k ní připojila i Evropská investiční banka.

Zástupci Evropské agentury pro chemické látky provedli inspekci a 22. 6. světu sdělili, že asi 10 % firem neplní své povinnosti vyplývající z legislativy REACH.

Symbioflor 2 už jen na syndrom dráždivého střeva. Širší využití Evropská agentura pro léčivé přípravky 23. 6. nedoporučila.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 23. 6. doporučila autorizovat dva nové léky na chronickou hepatitidu C. Jmenují se Maviret a Vosevi.

Komise 23. 6. rozhodla o podpoře 152 dopravních projektů. A dvanáct z nich je z Česka. Well done!

Léčba zvířat kmenovými buňkami? V Evropské agentuře pro léčivé přípravky od 23. 6. už vědí, jak úspěšně na to.

Protekcionismus je na vzestupu. Podle zprávy uveřejněné 26. 6. vzrostl v roce 2016 počet obchodních překážek o 10 %. Celosvětově jich podle Komise nyní je 372.

Firmy nad 500 zaměstnanců musejí být od roku 2018 (podle směrnice č. 2014/95) transparentní. Komise jim proto 26. 6. řekla, jak na to.

Insolvenční řízení s přeshraničním prvkem se (podobně jako boj proti praní špinavých peněz) řídí novými pravidly, připomněla 26. 6. Komise a shrnula, co všechno se mění.

EU bude moci poskytovat více peněz regionům zasaženým zemětřesením, záplavami nebo jinými přírodními katastrofami. Až 95 %, rozhodla 26. 6. Rada.

EU nemá nízké cíle. Energetická účinnost se má do roku 2030 zvýšit alespoň o 30 %. Rada 26. 6. nedala jinak.

Google dostal27. 6. od Komise pokutu ve výši 2 424 495 000 eur. Ve svém vyhledávači zvýhodňoval svůj srovnávač cen.

Zaměstnanost v EU dosáhla předkrizové úrovně, informovala 27. 6. Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek Eurofound. Nejvíce pomohly služby.

EU 28. 6. prodloužila hospodářské sankce proti Rusku o dalších šest měsíců. A aby Kreml pochopil, že to myslí vážně, zároveň potvrdila, že zboží z Ukrajiny nic takového nehrozí.

Komise 28. 6. zahájila diskusi o budoucnosti financování EU. Všichni zainteresovaní plus minus vědí, v čem je problém. O to těžší bude najít jeho řešení.

Hotovost ve výši 10 tis. eur a více bude třeba při vstupu do EU nebo při jejím opouštění hlásit celníkům. Rada, která to 28. 6. podpořila, tvrdí, že to pomůže boji proti terorismu.

Počet bank v EU klesá. A tím pádem i objem jejich aktiv. Evropská centrální banka 28. 6. zveřejnila data popisující stav na konci roku 2016.

Ekozemědělství se bude od 1. 7. 2020 řídit novými pravidly, shodly se 28. 6. Rada a EP. Benevolentnější nebudou.

Evropský fond pro udržitelný rozvoj skutečně vznikne. Rada 28. 6. stvrdila deal s EP. V Africe by měl stimulovat investice ve výši až 44 mld. eur.

Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO) se změní na plnokrevnou unijní agenturu, shodly se 28. 6. Rada a EP. Stávající forma už nevyhovuje.

EU chce být také bezpečnostní unií. A tak potřebuje, aby spolu komunikovaly všechny potřebné informační systémy. Jak toho dosáhne? Posílí unijní agenturu pro provozní řízení rozsáhlých informačních systémů (eu-LISA). Komise to navrhla 29. 6.

I vy můžete dostávat eurodůchod. Má to ale dva háčky. Instituce musí schválit návrh Komise na zavedení “panevropského osobního penzijního produktu” (z 29. 6.) a vy musíte mít dost peněz, abyste si na něj mohli spořit.

EU bojuje proti rakovině. Rada a EP 29. 6. dosáhly dealu stran expozice karcinogenům a mutagenům na pracovišti.

Stárnutí populace bude mít dopad na trh práce. Čtyři euroagentury se pokusily predikovat jaký. Podrobnosti najdete ve zprávě z 29. 6.

Podpora mladým zemědělcům je špatně zacílena, konstatoval 29. 6. Evropský účetní dvůr. Pokud to tak půjde dál, zemědělci sice nevymřou, k jejich generační výměně ale nedojde. Ke škodě nás všech.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin přezkoumává toxicitu bisfenolu A (BPA) a zajímá ho váš názor. Od 30. 6. do 3. 9. 2017.

Zemědělci ze dvanácti členských států, kteří nemohou kvůli sankcím vyvážet do Ruska, dostanou další peníze. Pomoc ve výši 70 mil. eur by podle tiskovky Komise z 30. 6. měla pokrýt období od července 2017 do konce června 2018.

EU by měla mít přehled o tom, kdo jí vstupuje do Schengenu. Rada 30. 6. stvrdila základní parametry tzv. entry-exit systému pro občany třetích zemí.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality