Srpnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 4. 9. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v srpnu 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Fin Alexander Stubb je od 1. 8. novým viceprezidentem Evropské investiční banky. Když se podíváte na jeho background, zjistíte, že to je člověk na správném místě.

Komise 1. 8. oznámila, že do 30. 9. 2017 zhodnotí nabídky členských států na umístění Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Nyní sídlí v Londýně a po brexitu už by neměly. Česko chce v Praze EBA. Stejně jako sedm dalších členských států. Pořád ale lepší než EMA. O tu jich stojí devatenáct.

Evropská agentura pro léčivé přípravky chce, aby starší lidé dostávali léky na míru. A to doslova. Z tiskovky uveřejněné 1. 8. se zdá být největším tématem “rozlomitelnost” velkých tablet a jejich dávkování.

Komise 2. 8. informovala, že rok po referendu o brexitu vidí stále více lidí budoucnost EU nadějně. Výsledky 87. Eurobarometru označila termínem „evropské jaro“.

Politování. Hluboké politování. Tak vysoká představitelka Federica Mogheriniová 2. 8. okomentovala rozhodnutí venezuelských úřadů přistoupit k volbám do tamějšího ústavodárného shromáždění. EU a její členské státy jsou proto „připraveny postupně zintenzívnit odezvu“.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin 3. 8. zveřejnil své vědecké „recepty“. I když podle nich laik neuvaří, neznamená to, že nemají smysl. Právě naopak.

Víte, kolik byste měli baštit vitamínu B2? Evropský úřad pro bezpečnost potravin od 4. 8. jasno. Dospělým, nejsou-li těhotní nebo kojící, stačí 1,6 mg riboflavinu denně.

EU v souvislosti s „činnostmi narušujícími územní celistvost Ukrajiny“ zařadila4. 8. na svůj sankční seznam další tři osoby a tři společnosti. Zapojili se do přesunu plynových turbín Siemens z Ruska na Krym.

Banco Santander si může koupit Banco Popular Español, oznámila 8. 8. Komise. Transakce podle ní nenaruší hospodářskou soutěž. Ale hlavně: kdyby se neuskutečnila, Banco Popular by padla.

Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu provozuje v Itálii horkou linku. Vysvětluje migrantům, proč se nechat relokovat. Neboť s přistěhovaleckými kvótami nemá problém jen pár středoevropských zemí, ale jak se zdá z tiskovky uveřejněné 8. 8. i migranti sami.

„Věda, která pracuje pro pacienty.“ Evropská agentura pro léčivé přípravky 10. 8. zveřejnila leták informující o svém poslání.

Rada 10. 8. provedla část nových sankcí OSN proti jaderné Severní Koreji. Týkají se dalších devíti osob a čtyř subjektů.

Česko může podpořit výstavbu čerpacích a dobíjecích stanic pro „nízkoemisní vozidla“. Komise 11. 8. souhlasila, že podpora 44,5 mil. eur ničemu nevadí.

„Éčka“ v potravinách budí emoce. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou kvůli nim jít světa kraj, zbystřete. Evropský úřad pro bezpečnost potravin 14. 8. oznámil, že k nim ve dnech 23.-24. 11. uspořádá v italské Parmě workshop. A zúčastnit se můžete i vy.

Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek Eurofound sbírá od 15. 8. data o kolektivním vyjednávání v EU. Máte-li ke vztahu zaměstnavatelů a zaměstnanců co říct, vyplňte jí do 30. 9. 2017 stručný dotazník.

Za potravinový řetězec spravedlivější. Komise 16. 8. zahájila veřejnou konzultaci, jejíž součástí je i hledání odpovědi na otázku, jak zlepšit podmínky pro zemědělce a zachovat přijatelné ceny potravin. Termín je 17. 11. 2017.

Počet bank v EU klesl, informovala 16. 8. Evropská centrální banka. Ty, které zůstaly, si ale pomohly. Objem jimi spravovaných aktiv vzrostl za první letošní kvartál o 1,7 %.

Inflace v EU roste, meziročně o 1,3, resp. 1,5 procentního bodu. Červencová a srpnová data Eurostatu spatřila světlo světa 17. a 31. 8.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 17. 8. oznámila, že Bravecto, léčivý přípravek proti infekcím psů a koček způsobeným klíšťaty a blechami, stále „přijatelný bezpečnostní profil“. Pozor by si měli dát jen psi s epilepsií.

EU vzdala hold humanitárním pracovníkům. 18. 8., u příležitosti Světového humanitárního dne. A současně se pochlubila, že jen v roce 2016 uvolnila na humanitární pomoc 2,1 mld. eur.

Firma Bayer chce koupit agrochemičku Monsanto. Komise ale 22. 8. vyjádřila obavu, že plánovaná fúze by se nemusela obejít bez následků. Proto se ji jala zevrubně prozkoumat. Jasno musí mít do 8. 1. 2018.

Experti z Evropské agentury pro léčivé přípravky budou spolupracovat se svými americkými protějšky. Z tiskovky uveřejněné 23. 8. vyplývá, že ještě více než dosud.

Provozovatel polské dálnice A2 byl “překompenzován”. Podle tiskové zprávy Komise z 25. 8. dostala společnost AWSA od státu za provozování veřejné služby víc, než měla, a proto by měla část peněz – 210 mil. eur – vrátit.

V některých oblastech Baltu vzrostl počet některých ryb. Komise proto 29. 8. navrhla, aby byly pro rok 2018 zvýšeny kvóty na lov sleďů (o 25 % oproti roku 2017), šprotů (0 1 %) a lososů (o 11 %).

Romové v Česku mají problém se zaměstnaností (s „přechodem ze vzdělávání do zaměstnání“) a bydlením (s „přístupem k bydlení, včetně sociálního bydlení“). Konstatovala 30. 8. Komise.

Svěřenský fond pro Středoafrickou republiku přinesl pozitivní výsledky, zapochvaloval si na konci prázdnin (31. 8.) Evropský účetní dvůr. A ten nechválí až tak často.

Už je to trochu nuda, ale míra nezaměstnanosti v Česku dosáhla v červenci 2017 dalšího minima (2,9 %), zatímco průměr EU činil 7,7 % a eurozóny 9,1 %. Líp bylo podle zprávy Eurostatu jen na (nečlenském) Islandu (2,0 %).

Od 1. 9. 2017 musí všechny nové modely automobilů projít novými emisními zkouškami, informovala 31. 8. Komise. Jde o jeden z prvních skutečně hmatatelných důsledků Dieselgate.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality