Komise: Zahraniční investice nesmí ohrozit strategické zájmy EU


Euroskop, Evropská komise, čtk, 14. 9. 2017

Evropská komise dnes v návaznosti na středeční projev svého předsedy Jeana-Claudea Junckera o stavu Unie představila balíček návrhů týkajících se obchodu a investic. Mezi ně patří například seznam kritérií pro posuzování bezpečnosti zahraničních investic nebo vytvoření mnohostranného soudu pro řešení investičních sporů. Komise také doporučila zahájit jednání o obchodních dohodách s Austrálií a Novým Zélandem.

Mezi klíčové návrhy balíčku, který dnes Evropská komise představila, patří evropský rámec pro prověřování přímých zahraničních investic v EU. „Přímé zahraniční investice jsou významným zdrojem růstu, pracovních míst a inovací. Nemůžeme ale přehlížet skutečnost, že převzetí našich podniků zahraničním investorem může v některých případech poškozovat naše zájmy,“ řekl místopředseda Komise pro růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.

Zahraniční investor může například usilovat o strategická aktiva umožňující řídit nebo ovlivňovat evropské podniky, důležité pro bezpečnost a pořádek, jako jsou třeba obranné technologie, firmy provozující kritickou infrastrukturu či nakládající s citlivými informacemi.

Komise proto dnes nabídla seznam kritérií, podle kterých by měly státy podobné investice nadále posuzovat. Nechybí mezi nimi dopady na kritickou infrastrukturu země, přístup k citlivým informacím či zohlednění toho, zda je případný investor napojen na zahraniční vládu. Konečné rozhodnutí o těchto investicích ale bude vždy na členských zemích unie, zdůraznil dnes Katainen.

Obchodní jednání musí být transparentní a inkluzivní

Komise doporučila Radě zahájit jednání o obchodních dohodách s Austrálií a Novým Zélandem. Tyto dohody by měly stavět na úspěchu dohod uzavřených nedávno například s Kanadou, Singapurem, Vietnamem či Japonskem a rozšířit tak alianci partnerů, kteří chtějí prosazovat progresivní pravidla světového obchodu.

Komise také prosazuje co největší transparentnost obchodních jednání. Všechna svá doporučení týkající se směrnic pro jednání o obchodních dohodách proto zpřístupní nejen parlamentům členských států, ale i široké veřejnosti. To by mělo již od počátku umožnit širokou a komplexní diskusi o plánovaných dohodách.

Zároveň navrhla Komise vytvoření poradní skupiny pro obchodní dohody EU, která by měla komunikovat s občanskou společností. Komise tak snáze získá celé spektrum stanovisek všech zúčastněných stran – od odborů, organizací zaměstnavatelů, asociací spotřebitelů a dalších nevládních organizací. Cílem má být posílení transparentnosti a inkluzivity své obchodní politiky.

Investiční spory by měl řešit nestranný soud

Evropská komise chce zahájit jednání o vytvoření mnohostranného soudu pro řešení investičních sporů.

„Má-li se realizovat volný a spravedlivý obchod, je třeba nalézt rovnováhu mezi otevřeností trhů pro obchod a investice, jakožto klíčovou hnací sílu naší prosperity, a mezinárodními pravidly, která pomáhají prosazovat naše vysoké standardy a společné hodnoty a chránit naše zájmy. Proto jako součást balíčku k obchodní politice navrhujeme zřízení stálého mnohostranného investičního soudu, který bude spravedlivý a nestranný. Takový soud nám umožní dosáhnout správné rovnováhy mezi zájmy států a investorů a nezbytnou demokratickou legitimitou díky tomu, že nastolí nezávislost, odpovědnost a transparentnost,“ prohlásil první místopředseda Komise Frans Timmermans.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek