EK vyšetřuje britský daňový systém pro nadnárodní podniky

26.10.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise se rozhodla zahájit vyšetřování britského daňového systému pro nadnárodní podniky. Vyšetřování má zjistit, zda vynětí některých transakcí nadnárodních podniků z pravidel pro boj s daňovými úniky není v rozporu s pravidly Evropské unie pro státní pomoc. „Přezkoumáme, zda tento systém umožňuje nadnárodním podnikům platit v Británii nižší daně v rozporu s pravidly EU o státní pomoci,“ uvedla komise v dnešní zprávě.

Základním cílem britských pravidel pro boj s daňovými úniky je zabránit britským firmám vyhýbat se placení daní v Británii prostřednictvím dceřiných podniků v zemích s nízkými daňovým zatížením. Od roku 2013 jsou však z těchto pravidel vyňaty některé finanční příjmy nadnárodních podniků působících v Británii, například úroky z poskytnutých půjček.

Právě finanční příjmy jsou přitom podle Evropské komise často využívány jako prostředek k přesouvání zisků nadnárodních společností. Britská vláda nevěří, že její daňová legislativa porušuje unijní právo, reagovala v Londýně mluvčí britské premiérky Theresy Mayové. Dodala, že Británie bude na vyšetřování plně spolupracovat.

„Všechny firmy musí platit svůj spravedlivý podíl na daních,“ uvedla dnes evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Pravidla týkající se daňových úniků nesmějí jít proti svému účelu a zacházet s některými podniky lépe než s jinými,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek