Ekonomika EU poroste rychleji, ČR čeká letos růst o 4,3 %


Euroskop, čtk, Evropská komise, 9. 11. 2017

Evropská komise zlepšila výhled vývoje ekonomiky Evropské unie. Ve své pravidelné podzimní makroekonomické předpovědi dnes uvedla, že letošní růst hrubého domácího produktu (HDP) dosáhne 2,3 procenta, zatímco na jaře počítala s růstem o 1,9 procenta. Pro eurozónu teď podzimní prognóza očekává růst 2,2 procenta, což by bylo nejrychlejší tempo za poslední desetiletí. Zlepšil se i výhled pro českou ekonomiku.

V jarní prognóze zveřejněné v květnu Komise pro eurozónu čekala růst 1,6 procenta. Nynější předpověď nabízí i výhled na rok 2018, kdy komise pro eurozónu i celou EU předpokládá růst o 2,1 procenta. V roce 2019 to má být shodně 1,9 procenta.

„Jsou to na mnoha frontách dobré zprávy. Vznikají nová pracovní místa, rostou investice a zlepšují se veřejné finance,“ míní evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici. Rizika podle něj dál představuje vysoká míra zadlužení a nízký růst mezd.

Ke zlepšení přispěla klesající nezaměstnanost

Rychlejší než v květnu očekávaný růst hospodářství bloku je podle Evropské komise způsoben odolnou spotřebou domácností, silnějším celosvětovým růstem a klesající nezaměstnaností. Klesající míra nejistoty měla spolu s příznivými finančními podmínkami vliv na rostoucí míru investic.

Rostou nyní ekonomiky všech členských zemí a zlepšuje se také situace na jejich pracovních trzích. Jen pomalu ale stále rostou mzdy. Míru nezaměstnanosti na letošní rok v EU prognóza uvádí na 7,8 procenta, na rok příští 7,3 procenta a v roce 2019 přesně sedm procent. V eurozóně má být letos nezaměstnaných 9,1 procenta, ale i tam se bude míra nezaměstnanosti snižovat na 8,5 procenta příští rok a na 7,9 procenta v roce 2019.

Spotřebitelské ceny v eurozóně by letos měly vykázat růst o 1,5 procenta, na příští rok čeká komise zpomalení tempa na 1,4 procenta před opětovným nárůstem na 1,6 procenta v roce 2019.

Evropská hospodářská prognóza pro ČR - podzim 2017

Zdroj: Evropská komise


Růst ekonomiky ČR bude zpomalovat menším tempem

Evropská komise dnes zlepšila výhled české ekonomiky, Předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce zvýší o 4,3 procenta, v jarní prognóze letošní hospodářský růst odhadovala pouze na 2,6 procenta.

V příštím roce Komise očekává zpomalení růstu na rovná tři procenta. Nový odhad je nicméně příznivější než jarní prognóza, podle které měl růst příští rok činit pouze 2,7 procenta. V roce 2019 počítá Komise s dalším zvolněním růstu, a to na 2,9 procenta.

ČR může mít potíž s nedostatkem pracovních sil

Míru nezaměstnanosti odhaduje Komise na letošek na tři procenta, v příštích dvou letech se má stabilizovat na 2,9 procentech. Současně by dál měly růst mzdy, i když patrně ne tak výrazně jako letos.

Do budoucna vidí Brusel problém hlavně v nedostatku pracovních sil a souvisejícím tlaku na zvyšování platů, které může podkopat konkurenceschopnost českého exportu. Jako další nebezpečí zmiňuje Komise pokračující výrazný růst cen bydlení, jenž hrozí zvýšit zadluženost domácností.

Dovoz do ČR poroste rychleji než vývoz

Komise také předpověděla, že Česká republika vykáže mírný pokles obchodního přebytku, protože dovoz v příštích dvou letech pravděpodobně poroste rychleji než vývoz.

Poměr vládního dluhu k HDP podle názoru Komise klesne v roce 2019 na 32,5 procenta proti loňským 36,8 procenta.

Brusel také na rok 2019 předpovídá, že inflace dosáhne dvouprocentního cíle centrální banky. Letos má činit 2,4 procenta a příští rok 2,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek