Říjnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 21. 11. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v říjnu 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Nezaměstnanost v Česku v létě atakovala dno. Podle dat Eurostatu (z 2. 10.) činila v srpnu 2,9 %, tedy stejně jako v červenci. A platí to i v absolutních číslech (o prázdninách hledalo práci 154 tis. lidí) a o nezaměstnanosti mladých (červenec i srpen 8 % a 27 tis. lidí).

Komise podpořila celistvost Španělska. 2. 10. vydala prohlášení k referendu v Katalánsku. V dokumentu její pozice explicitně není, ale lze číst mezi řádky.

Jean-Claude Juncker 3. 10. řekl europoslancům, že „naše budoucnost není brexit, ale Evropa“. Hlavní vyjednavač o brexitu Michel Barnier byl pak konkrétnější – před debatou i po ní.

Stimulace investic v EU = „efektivnější a udržitelnější“ způsob zadávání veřejných zakázek. Komise proto 3. 10. představila novou iniciativu a zahájila dedikovanou veřejnou konzultaci (potrvá do 31. 12. 2017).

Evropská centrální banka jako legislativní orgán? Komise je od 3. 10. pro, aby došlo k jejímu posílení při přijímání pravidel v oblasti zúčtovacích systémů. Prý jí to pomůže plnit povinnosti v oblasti měnové politiky.

EU bude mít do konce roku 2017 nová antidumpingová a antisubvenční pravidla. Rada a Evropský parlament se na nové metodice shodly 3. 10. a Komise se ji 4. 10. pokusila vysvětlit.

Tip na výlet. Evropská centrální banka otevřela 4. 10. ve Frankfurtu nové, interaktivní návštěvnické centrum. Stálo 5,4 mil. eur a banka očekává, že jej ročně navštíví 40 tis. lidí. Tedy třikrát víc než dosud.

Apple platil v Irsku nižší daně a musí je doplatit, i když země peníze nechce. Tak by se dal v kostce shrnout postoj Komise, která 4. 10. pohnala Iry k soudu. Hraje se o 13 mld. eur. (Obdobný případ začala Komise tentýž den řešit i v Lucembursku. Tam jde ale o Amazon a 250 mil. eur.)

Víte, kdo jsou to NEETs? Mladí lidé, kteří nechodí do školy ani nepracují (young people not in employment, education or training). Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek Eurofound jim 4. 10. věnovala tiskovku, aby je politici už konečně vzali na vědomí.

Euroauditoři 4. 10. slavili Světový den zvířatoznámili, že budou poprvé v životě prověřovat, jak fungují opatření pro zajištění jejich dobrých životních podmínek. Za slepicemi, krávami, prasaty, kozami, ovcemi a dalšími tvory se vydají do Rumunska, Polska, France, Itálie a Německa.

Systém DPH čeká restart, oznámila 4. 10. Komise. Prý půjde o největší reformu za poslední čtvrtstoletí, která učiní celý systém „robustnější a jednodušší“ – v zásadě podle modelu zavedeného u prodeje elektronických služeb (daň by se měla platit vždy, v zemi určení a dle jejích sazeb).

Evropská agentura pro léčivé přípravky 4. 10. oznámila, že 22. 11. 2017 spustí nový systém EudraVigilance, jehož prostřednictvím hodlá sbírat a analyzovat informace o podezřeních na nežádoucí účinky autorizovaných i testovaných léků. Stávající systém proto bude ve dnech 8.-21. 11. 2017 částečně či zcela mimo provoz.

Občas se to stane. Rada 4. 10. podpořila zrušení směrnice č. 91/692 o normalizovaném podávání environmentálních zpráv. Důvod? Zastarala.

Komise 4. 10. zažalovala Česko a Lucembursko u Soudního dvora EU za mlčení o provedení směrnice regulující volný pohyb (č. 2014/54). Komise požádá Soudní dvůr EU, aby nám uložil penále ve výši 33 510,4 eur denně, dokud směrnici plně neimplementujeme.

Euroombudsmanka bojuje za transparentnější Radu. Protože ale moc nezmůže, omezila se (5. 10.) na zahájení veřejné konzultace. Potrvá do 1. 12. 2017.

Komise 5. 10. oznámila, že chce podpořit učňovskou přípravu. Všem, kteří splní jejích čtrnáct kritérií a řeknou jí o tom, přislíbípeníze.

Evropský parlament 5. 10. schválil vytvoření úřadu evropského veřejného žalobce. Podle Komise jde o historický krok (protože zločinci neznají hranice).

Ve dnech 5.-6. 10. se na Maltě uskutečnila konference Náš oceán. Komise se při té příležitosti pochlubila, že EU stojí v čele snah o zajištění čistějších a bezpečnějších moří a oceánů. Seznam věcí, které Unie podporuje, je na první pohled skutečně impozantní.

Evropská investiční banka 5. 10. podpořila fotovoltaiku 2.0. Firma SUNPARTNER Technologies dostane z Junckerova balíku (Evropského fondu pro strategické investice) 15 mil. eur. Zkrátka nepřijde ani firma Amoéba vyrábějící antibakteriální biocid do vody (20 mil. eur), skupina Saint Jean Industries (45 mil. eur) nebo španělská „mikropůjčková“ MicroBank (60 mil. eur).

6. 10. byla podepsána Tallinská deklarace o e-governmentu. Přejme si, aby se z fáze počátečního nadšení brzy překlopila do fáze implementace. Stálo by to za to.

Komise 6. 10. informovala, že zahájila neohlášené kontroly. Má podezření, že banky hážou klacky pod nohy svým konkurentům z řad nebankovních společností. A ještě tak činí nelegálním způsobem.

9. 10. spatřila světlo světa sedmá kohezní zpráva (zpráva o soudržnosti). Doporučujeme jí věnovat pozornost. Ne kvůli (očekávatelné) analýze stavu, ale hlavně proto, že naznačuje, kudy by se měla ubírat strukturální politika EU a fondy po roce 2020.

Bezpečné léky rovná se (také) dobře značené pomocné látky. Evropská agentura pro léčivé přípravky 9. 10. aktualizovala tzv. pokyny pro patnáct z nich.

Rada 9. 10. po dlouhém těžkém boji přijala revidované nařízení o zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu.

Ekologické produkty z Chile mohou do EU. Rada 9. 10. souhlasila s uzavřením příslušné bilaterální dohody.

EU může jednat s Kyrgyzstánem o nové bilaterální dohodě. Rada 9. 10. Komisi schválila mandát.

Peníze pro firmy nejen z bank, ale i z kapitálových trhů. Tak si EU představuje budoucnost po 9. 10., kdy Rada schválila nařízení o fondech rizikového kapitálu a fondech sociálního podnikání.

Bezplatné internetové hotspoty WiFi4EU mají konečně zelenou! Tiskovka Rady z 9. 10. vyznívá optimisticky. Tentýž den bylo schváleno rozhodnutí o znovuvyužívání otevřených dat.

Nátlaková #CohesionAlliance se hlásí o slovo. 9. 10. světu sdělila, že po roce 2020 touží po silnější a efektivnější kohezní politice, na kterou půjde minimálně třetina ročního rozpočtu EU.

Od 9. 10. je jasné, co budou rybáři moci lovit v baltských vodách. Rada se v roce 2018 rozhodla chránit hlavně sledě obecného.

Pesticidy musíme využívat „udržitelněji“. Co to znamená, najdete v nové zprávě Komise uveřejněné 10. 10.

Rada 10. 10. schválila nová pravidla pro řešení daňových sporů, týkajících se například dvojího zdanění. Komise to přivítala.

Regiony se bojí globalizace. Pokud je EU nepodpoří, špatně skončí, shodl se 10. 10. Výbor regionů. Základem úspěchu má být „holistická strategie“.

Stálí zástupci členských států při EU 11. 10. schválili novou antidumpingovou metodiku. Už by nemělo hrát roli, kdo dumpuje, ale jaký má dumping efekt.

Stručně z pléna Výboru regionů ve dnech 9.-11. 10.: klimatickou změnu zastavíme, emise snížíme, zahraniční politiku EU posílíme, evropský pilíř sociálních práv podpoříme, na dětskou migraci zareagujeme, transevropskou dopravní síť dokončíme, následky zemětřesení zmírníme, vysokorychlostní internet zavedeme a sektor služeb resuscitujeme.

Rada hlásí, že je připravena jednat o podmínkách zavedení 5G. Budoucnost vysokorychlostního internetu v EU je od 11. 10. v rukách estonského předsednictví a europoslanců.

Leteckou přepravu využívá v EU stále více lidí. V roce 2016 jich bylo 972,7 mil., o 5,9 % více než v roce 2015 a o 29,1 % více než v roce 2009. Profitovalo z toho i pražské letiště.

Ceny bydlení v Česku rostou nejvíce z celé EU. Data za druhý kvartál 2017 uveřejněná 11. 10. hovoří jasně: meziroční nárůst činil bezprecedentních 13,3 %.

Bankovní unie pořád není kompletní a Komise proto všechny zainteresované – především členské státy – 11. 10. znovu vyzvala, aby ji dokončili. Ideálně do roku 2018.

Evropský účetní dvůr slavil čtyřicet let od zahájení činnosti. Vyjádřili se k tomu – alespoň pokud vím – Francouz, Němec, Estonec, Polák a Bulhar.

Dvacítka členských států 12. 10. (na den přesně týden po Evropském parlamentu, viz výše) definitivně odsouhlasila zřízení úřadu evropského veřejného žalobce. Česko je mezi nimi.

Rada a Evropský parlament 12. 10. oznámily dosažení komplexní dohody o zemědělské části tzv. souhrnného nařízení (Omnibus). A to jako součást „kontinuálního zjednodušování“.

Na brexitu se v říjnu pracovalo konstruktivně. 12. 10. to řekl hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier a o čtyři dny později i Jean-Claude Juncker.

Tak nám vytvořili evropskou platformu pro cíle OSN v oblasti udržitelného rozvoje. Třicítka pečlivě vybraných stakeholderů od 12. 10. působí na nejvyšší možné úrovni.

Komise členským státům 12. 10. poradila, jak bránit koncentraci zemědělské půdy.

Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek Eurofound 13. 10. v krátké době znovu upozornila na problém chudých pracujících, materiálně deprivovaných v důsledku finanční krize z roku 2008. EU by jim prý měla věnovat mnohem větší pozornost.

Komise 13. 10. zjistila, že mzdy v EU rostou rychleji než dřív a že je snazší získat práci. Co vítají zaměstnanci, však dělá vrásky zaměstnavatelům.

Evropská investiční banka začala 13. 10. působit v Uzbekistánu. Po Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu.

Supermoderní budova Rady Europa měla 13. a 18. 10. problém se vzduchotechnikou. Odneslo to pár lidí z kuchyní, kteří byli hospitalizováni. Ale i jednání Evropské rady, které bylo přesunuto do staré budovy Justus Lipsius.

EU je na ptačí chřipku připravena lépe než kdykoli předtím, oznámil 16. 10. Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Migrace nakažených opeřenců hrozí hlavně z východu a severovýchodu.

115 mil. lidí v EU je ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. To není číslo, jímž byste si chtěli připomenout Mezinárodní den za odstranění chudoby (17. 10.). Eurostat tak přesto 16. 10. učinil. V Česku jsme na tom naštěstí z celé EU nejlépe.

Rada pro zahraniční věci to 16. 10. sekala jak Baťa cvičky. Přijala prohlášení k jaderné dohodě s Íránem, strategii k Afghánistánu, závěry k Barmě, protiseverokorejské sankce a „opětovně potvrdila“ závazek EU podporovat a chránit lidská práva.

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA)17. 10. pořádaldlouho avizovanou konferenci o stavu a budoucnosti evropských finančních trhů. Bylo to velké – přišlo na 350 lidí – a bylo to i online.

Eurostat 17. 10. zveřejnil data o inflaci v září 2017. Meziročně vzrostla jak v EU (na 1,8 %), tak i u nás (na 2,5 %).

“Opatření v oblasti klimatu” stála EU a její členské státy v roce 2016 20,2 mld. eur. Od 17. 10. je to ofiko.

Euroombudsmanka si vzala na paškál Evropskou agenturu pro léčivé přípravky. Naštěstí vše dopadlo dobře a EMA 17. 10. informovala, že ve věci hodnocení vakcín proti lidskému papilomaviru nepochybila.

Předseda Evropské rady Donald Tusk 17. 10. pozval hlavy států a vlád na jednání této instituce. Tentokrát jim připravil skutečně bohatý program. Z balíku dokumentů čněla hlavně tzv. agenda lídrů.

Evropská investiční banka se 17. 10. pustila do Srbska. S partnerskými bankami nabídne tamějším malým a středním podnikům úvěry v celkové hodnotě 190 mil. eur.

Zákon, který jako kritérium pro přijetí do policejní školy stanovuje požadavek na minimální výšku, může představovat nezákonnou diskriminaci žen. Řekl 18. 10. Soudní dvůr EU ve věci C-409/16.

Eurostat se pokusil dát muže a ženy do tabulek a grafů a 18. 10. mu z toho vylezla publikace. Dočtete se v ní o sobě a druhém pohlaví úplně vše.

Evropský účetní dvůr zveřejnil18. 10. svůj pracovní program na rok 2018. Plánuje vydat cca 90 publikací.

Komise 18. 10. zveřejnila zprávu o fungování štítu EU-USA na ochranu soukromí. Pořád je co zlepšovat.

Evropská investiční banka oslavila19. 10. čtvrtstoletí v Rumunsku. Za tu dobu zemi poskytla služby a poradenství v hodnotě 13 mld. eur.

Evropský účetní dvůr 19. 10. oznámil, že kontroluje kontrolní opatření Komise zaměřená na podvody. Konečná auditní zpráva by měla být vydána na jaře 2018.

Ve Výboru regionů věří inteligentní dopravě. A to zdaleka ne jen té silniční. Instituce své představy prezentovala 19. 10. s tím, že nyní je třeba hlavně definovat standardy.

Soudní dvůr EU 19. 10. potvrdilrozsudkem ve věci C-598/16 P zmrazení finančních prostředků bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v období od března 2015 do března 2016.

Výbor regionů nepřekvapil. 19. 10. podpořil ideu zavedení evropské daně.

Zdanění sdílené ekonomiky (Uber, Airbnb ap.) vyžaduje “skutečnou evropskou spolupráci”, prohlásil 19. 10. Evropský hospodářský a sociální výbor. Komise jim hned pár dní nato (26. 10.) zahájila tříměsíční veřejnou konzultaci ke zdanění digitální ekonomiky jako celku.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 20. 11. potvrdila, že zveřejnění klinických údajů předložených farmaceutickými společnostmi na podporu jejich žádostí o registraci se osvědčilo. 3 641 lidí si za jeden rok stáhlo 80 537 dokumentů.

Komise a Evropská agentura pro léčivé přípravky spojily síly.20. 10. představily akční plán na podporu rozvoje léčivých přípravků pro moderní terapii (ATMPs).

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) 23. 10. zahájila evropský týden BOZP (bezpečnosti a ochrany zdraví při práci). Téma zní: Zdravé pracoviště pro všechny bez rozdílu věku.

Jak jsme na tom s deficitem a dluhem? Eurostat 23. 10. potvrdil, že v porovnání s většinou členských států EU více než dobře. V roce 2016 dosáhlo Česko skóre 0,7 % a 36,8 %.

Evropská investiční banka 23. 10. půjčila MONETA Money Bank 150 mil. eur. Na podporu malých a středních podniků.

Rada se 23. 10. konečně dohodla, jak přísnými pravidly se bude řídit tzv. vysílání pracovníků. Odpověď? Přísnými. Komise dohodu přivítala.

Komise 24. 10. u příležitosti prezentace pracovního programu pro rok 2018 slíbila, že bude lépe regulovat svůj projekt lepší regulace.

Nejvzdálenější regiony EU (Azory, Kanárské ostrovy, Guadeloupe, Guyana, Madeira, Martinik, Mayotte, Réunion a Svatý Martin) slaví. Komise s nimi 24. 10. obnovila privilegované partnerství.

Evropská agentura pro chemické látky 25. 10. navrhla omezit nebezpečné látky v některých tetovacích barvách.

Erasmus+, unijní program mobility a spolupráce v oblasti vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu, si v roce 2018 přijde na 2,7 mld. eur, oznámila 25. 10. Komise. Oproti roku 2017 rozpočet vzroste o takřka 200 mil. eur.

Europoslanci 25. 10. podpořili entry/exit systém, registr údajů o pohybu státních příslušníků třetích zemí překračujících vnější hranice EU. Komise to přivítala.

Furan v potravinách může vést dlouhodobému poškození jater, varoval 25. 10. Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Nejohroženější jsou kojenci, neboť baští hodně konzervovaných hotovek.

Iniciativa EU4Business už funguje. Evropská investiční banka podepsala 26. 10. první dohody s Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou.

Komise začala 26. 10. prošetřovat, zda se nadnárodní společnosti působící ve Velké Británii nemají příliš dobře. Zdá se jí, že tamější systém mající bránit neplacení daní je děravější, než se tváří.

Uplynulo deset let od přijetí klíčového nařízení o lécích pro děti (č. 1901/2006). Komise proto nechala vypracovat zprávu. Zveřejnila ji 26. 10. Situace je dobrá, hapruje to jen v případě léků pro vzácná onemocnění.

Evropský účetní dvůr 26. 10. informoval, že provádí audit EFSI, Evropského fondu pro strategické investice, který je jádrem tzv. Junckerova plánu.

Program Horizont 2020 určený pro financování výzkumu a inovací bude v letech 2018-2020 disponovat 30 mld. eur, oznámila 27. 10. Komise s tím, že takřka čtvrtina půjde na jejípolitické priority.

Evropská agentura pro léčivé přípravky se 27. 10. jala pečovat o naše játra a ledviny. Klíčová slova: zinbryta, flupirtin a hydroxyethyl.

EU 30. 10. specifikovala, jak si v letech 2017-2020 představuje partnerství s Egyptem. Zelenou má mít nejen mládí, ale i ženy. A celé to vyjde minimálně na 432 mil. eur.

Nezaměstnanost v září 2017: v EU 7,5 %, v eurozóně 8,9 %, v Česku 2,7 %. Zdroj: Eurostat, 31. 10.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality