Praha mezi 46 projektů rozdělí 538,5 milionu korun z EU

06.12.2017
Euroskop, čtk

Rada hlavního města odsouhlasila dotaci pro 46 projektů, které si rozdělí 538,5 milionu korun z evropských fondů. Projekty jsou zaměřené na modernizaci škol či udržitelnou mobilitu. ČTK o tom informoval pražský magistrát. Přidělení dotací musí ještě schválit zastupitelstvo hlavního města. Nynější program dotací byl vyhlášen v červnu 2015. Podle Ministerstva pro místní rozvoj čerpá pražský operační program evropské peníze nejhůře.

Rada doporučila financování 33 projektů zaměřených na vzdělávání. Tyto projekty si rozdělí celkem 73,3 milionu korun. Základní a mateřské školy za peníze z evropských fondů zmodernizují odborné učebny a vybavení školy nebo odstraní bariéry.

Z předložených 14 žádostí zaměřených na výzkum a inovace uspělo pět projektů, kterým radní odsouhlasili celkovou podporu ve výši 139,5 milionů korun. Mezi příjemci jsou Vysoká škola ekonomická nebo Česká zemědělská univerzita, které zažádaly o podporu na projekty univerzitních podnikatelských inkubátorů.

Peníze dostane i dopravní podnik, Praha 16 a magistrát

Ve výzvě zacílené na vzdělanost a zaměstnanost radní doporučili financování projektu pražského magistrátu. Celkem 3,1 milionu korun má mířit z evropských fondů na vznik dětské skupiny Zvonek pro děti zaměstnanců. Kapacita skupiny bude 12 míst pro děti od dvou let do zahájení povinné školní docházky.

Dopravní podnik hlavního města uspěl s šesti žádostmi o podporu a celkem získá 196,5 milionu korun na modernizaci vzduchotechniky ve stanicích Dejvická, Smíchovské nádraží, Náměstí Republiky, Jinonicích, Skalce a ve stanici Můstek na lince metra A.

Jedním z příjemců prostředků z evropských fondů je městská část Praha 16, která požádala o 126, 1 milionu korun na vybudování záchytného parkoviště. V Radotíně by mělo vyrůst parkoviště s kapacitou 240 míst, z nichž čtyři budou určena pro elektromobily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek