Euro se poprvé za tři roky dostalo nad hranici 1,25 USD

26.01.2018
Euroskop, čtk

Euro se včera poprvé za tři roky dostalo vůči americkému dolaru nad hranici 1,25 USD. Podle analytiků se totiž šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi na včerejší tiskové konferenci nevyjádřil k negativním důsledkům posilující jednotné evropské měny tak důrazně, jak se očekávalo.

Euro se vyšplhalo až na 1,2536 USD, tedy na nejvyšší úroveň od prosince 2014. Později však o část zisků přišlo a kolem 17:30 SEČ se prodávalo za 1,2495 USD. Oproti středečnímu závěru si tak připisovalo zhruba 0,7 procenta.

Draghi také varoval, že posilování eura představuje zdroj nejistoty a že ECB by mohla být nucena přehodnotit svou strategii v případě, že by komentáře amerických činitelů ohledně slabého dolaru vedly ke změně měnových podmínek. Zároveň ale zdůraznil, že ECB se v rámci své měnové politiky nezaměřuje na měnové kurzy, ale na inflaci.

„Celkově byly (Draghiho) komentáře ohledně měnového kurzu mírné,“ uvedl analytik Eric Viloria ze společnosti Wells Fargo Securities. „Chyběly jakékoli důraznější výroky s ohledem na současnou sílu eura,“ dodal. „Slovní intervence vypadá jinak,“ upozornil analytik Thomas Altmann z firmy QC Partners.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek