Zneužití dat z Facebooku se může týkat až 2,7 milionů Evropanů


Tereza Chlebounová, Euroskop, 6. 4. 2018

Evropské instituce řeší, jak zabránit možnému zneužívání osobních dat uživatelů sociálních sítí. Na zlepšení ochrany dat tlačí také vlády členských států. Dochází k tomu poté, co firma Facebook oznámila, že se do nepovolaných rukou mohly dostat citlivé údaje prakticky všech uživatelů. Podle české eurokomisařky Věry Jourové se jedná o důraznou lekci pro všechny zúčastněné.

Na nejpoužívanější sociální síť na světě Facebook se snáší kritika poté, co byly v březnu zveřejněny informace o její spolupráci s firmou Cambridge Analytica. Ta získala data okolo 87 milionů jeho uživatelů a mohla je využít například v prezidentské volební kampani v USA.

Společnost Facebook podle informací ČTK potvrdila ve čtvrtek večer Evropské komisi, že osobní data až 2,7 milionů uživatelů patřila občanům EU.

Jourová: Přerostlo nám to přes hlavu

Situací se zabývá česká eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová, podle níž by EU měla v této záležitosti zaujmout jasný postoj. Jourová je podle serveru Politico.eu v kontaktu se společností Facebook a bude s ní řešit zavedení změn, které by zneužití osobních údajů zamezily.

„Přerostlo nám to přes hlavu. Ale zároveň je to pro všechny zúčastněné důrazná lekce,“ řekla ve čtvrtek ČTK Jourová. Podle ní musí v budoucnu sociální síť, pokud bude chtít data uživatelů předat třetí straně či jinak využít, požádat dotčené osoby o souhlas.

Eurokomisařka Věra Jourová řeší s Facebookem zavedení změn na ochranu osobních údajů uživatelů.

Evropské instituce i vlády jednotlivých států požadují lepší ochranu dat uživatelů Facebooku a dalších sociálních sítí. Zdroj: Pxhere.com

V EU má koncem května vstoupit v platnost obecné nařízení EU o ochraně osobních údajů (GDPR), které má Evropanům umožnit lepší kontrolu nad svými osobními údaji. Výkonný ředitel společnosti Facebook Mark Zuckerberg podle serveru Politico uvedl, že se novými pravidly bude řídit nejen v Evropě, ale zavede je i globálně.

Evropská komise zatím zpracovává analýzy, zda nebyla v dění kolem Facebooku a společností, jako je Cambridge Analytica, porušena například práva na ochranu spotřebitelů, zda se nejednalo o zavádějící reklamu, neférové obchodní praktiky či neférové obchodní podmínky.

Tajani: Nejde jen o uniklá data, ale i narušení důvěry

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani podle serveru Politico pozval Marka Zuckerberga, aby před europoslanci vysvětlil podezření, že údaje o uživatelích Facebooku byly zneužity k manipulaci voleb.

„Jsem velmi znepokojen obviněními, že společnost Cambridge Analytica čerpala informace z facebookových účtů bez souhlasu jejich uživatelů. Podtrhuje to klíčové etické otázky ohledně spolehlivosti a odpovědnosti významných digitálních platforem,“ řekl Tajani v polovině března, kdy skandál kolem zneužití dat vypuknul. „Tento incident není pouze únikem dat, jde hlavně o narušení důvěry, které může ohrozit fungování demokracie.“

Ve čtvrtek 12. dubna mají Tajani a šéfové politických klubů Parlamentu rozhodnout, jak dál postupovat. Jednou z možností je například zřízení dočasného výboru, který obvinění ze zneužití dat přezkoumá. Europoslanci mohou také usnesením vyzvat Evropskou komisi, aby navrhla nová opatření proti zneužití osobních údajů.

Podle Německa může jít jen o vrchol ledovce

Na vedení firmy Facebook tlačí i jednotlivé evropské země. Jak uvedla ČTK, německá ministryně spravedlnosti ve čtvrtek oznámila, že se plánuje sejít se zástupci společnosti a probrat možná zlepšení ochrany osobních dat.

„Nedělejme si iluze. Případ Cambridge Analytica nebude jediný a Facebook není jediný internetový gigant, u něhož k podobně pochybným případům došlo. Jde zřejmě jen o vrcholek ledovce,“ řekla podle agentury Reuters ministryně Katarina Barleyová.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek