Svoboda tisku v Evropě se zhoršila, ČR je 34. ze 180 zemí


Tereza Chlebounová, Euroskop, 26. 4. 2018

Svoboda tisku se loni zhoršila v celém světě, mezi regiony se nejvíce propadla Evropa. Vyplývá to ze zprávy, kterou každý rok sestavuje mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF). V rámci Evropy si nejvíc pohoršila Malta, Česká republika, Srbsko a Slovensko.

Zpráva s názvem World Press Freedom Index pro rok 2018 uvádí, že svoboda tisku sice zůstává v Evropě nejlepší ze všech sledovaných regionů, zároveň ale 4 z 5 zemí světa, které si nejvíce pohoršily, leží právě na evropském kontinentu.

Nejstrmější propad zaznamenala Malta, která klesla o 18 míst na 65. příčku ze 180 hodnocených států. Česká republika se umístila na 34. místě, zhoršila se tak o 11 míst. Srbsko a Slovensko se propadly o 10 míst na 76., respektive 27. příčku.

Propad souvisí mimo jiné s vraždami maltské novinářky a blogerky Daphne Caruanové Galiziové a slovenského novináře Jána Kuciaka, které podle zprávy vrhají temné světlo na stav svobody tisku na starém kontinentu. Na rychlé vyšetření vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně i Caruanové Galiziové tlačí Evropský parlament, který také vyzval Evropskou komisi a jednotlivé státy EU, aby připravily legislativu na ochranu novinářů v Evropě.

Žebříček svobody tisku

Pořadí Země
1. Norsko
2. Švédsko
3. Nizozemsko
4. Finsko
5. Švýcarsko
6. Jamajka
7. Belgie
8. Nový Zéland
9. Dánsko
10. Kostarika
…34. Česká republika
…176. Čína
177. Sýrie
178. Turkmenistán
179. Eritrea
180. Severní Korea

Premiantem zůstalo Norsko

Evropské země ale opět obsadily i nejvyšší příčky – největší svobodu médiím poskytuje podle indexu Norsko, následuje ho Švédsko, Nizozemsko, Finsko a Švýcarsko. Norsko tak obhájilo své prvenství z loňského roku.

Naopak nejhůř dopadla v hodnocení tradičně Severní Korea. Nad ní se umístily Eritrea, Turkmenistán, Sýrie a Čína. V žebříčku pro rok 2018 si ve srovnání s loňskem pohoršilo celkem 42 ze 180 sledovaných zemí. Zpráva upozorňuje, že stále více demokraticky zvolených šéfů států a vlád, například v Maďarsku nebo Polsku, zachází s kritickými médii jako s nepřáteli. Štvaní proti médiím tak přestává být výsadou režimů jako je Turecko či Egypt.

Spojené státy americké po prvním roce vládnutí Donalda Trumpa klesly o dvě místa na 45. pozici. Rusko v žebříku zůstalo na 148. místě, v zemi se ale podle RSF od návratu prezidenta Vladimira Putina do Kremlu v roce 2012 konstantně zvyšuje tlak na novináře.

Nejvíc se svoboda tisku zlepšila v Gambii

Nejvíce si polepšila Gambie, kde po konci diktatury v roce 2016 média zažívají výrazný rozmach. Africký stát zaznamenal posun o 21 míst a je nyní na 122. příčce.

Reportéři bez hranic sestavují index svobody tisku ve 180 zemích světa pravidelně od roku 2002. Ke sběru dat jim slouží dotazník, který předkládají novinářům, vědcům, právníků a ochráncům lidských práv v každé zemi.

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek