Růst ekonomiky EU i eurozóny zpomalil na 0,4 procenta

07.06.2018
Euroskop, čtk

Hospodářský růst v eurozóně i v celé Evropské unii v letošním prvním čtvrtletí zpomalil na 0,4 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak svůj předchozí odhad z poloviny května. V posledním čtvrtletí loňského roku se hrubý domácí produkt eurozóny i EU oproti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,7 procenta.

Ke zpomalení růstu HDP přispěl slabší výkon zahraničního obchodu. Export z EU klesl o 0,3 procenta proti čtvrtému kvartálu, ve kterém se zvýšil o 1,8 procenta. Meziroční tempo růstu HDP v Evropské unii v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo na 2,4 procenta z 2,7 procenta v loňském čtvrtém kvartálu. V samotné eurozóně meziroční růst zvolnil na 2,5 procenta z 2,8 procenta.

Evropská komise začátkem května předpověděla, že hospodářský růst v eurozóně i EU v celém letošním roce dosáhne 2,3 procenta. V příštím roce pak očekává zpomalení růstu na dvě procenta. Evropská centrální banka (ECB) se snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Od ledna však měsíční objem nákupů dluhopisů snížila na 30 miliard eur (769 miliard Kč) z předchozích 60 miliard eur.

Členka Výkonné rady ECB Sabine Lautenschlägerová navíc koncem května uvedla, že banka by mohla už tento měsíc rozhodnout, že v letošním roce nákupy dluhopisů zcela ukončí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek