Komise spouští nástroj SELFIE na podporu digitální výuky


Euroskop, Evropská komise, 25. 10. 2018

Komise dnes představila nový nástroj, který má všem školám v EU a dalších zemích pomoci vyhodnotit, jak využívají digitálních technologií pro výuku a učení. V EU získá téměř 80 mil. studentů a učitelů v 250 000 školách dobrovolný přístup k nástroji SELFIE(Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies (Sebehodnocení efektivního učení s podporou využívání inovačních vzdělávacích technologií)).

Nástroj se nabízí ve 24 jazycích EU, přičemž později přibydou další jazykové verze. Každá škola, která o to projeví zájem (iniciativa je určena pro druhý stupeň základních škol, střední školy a učiliště), se může k platformě SELFIE přihlásit a v rámci své školy provést sebereflexi.

Cílem Komise je, aby nástroj do konce roku 2019 využil milion studentů, učitelů a vedoucích pracovníků škol. Komisař pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics před spuštěním nástroje SELFIE uvedl: „SELFIE může našim školám pomoci s účelným a komplexním začleňováním technologií do výuky a učení. Tím, že umožní vzájemnou konfrontaci názorů vedoucích pracovníků škol, učitelů a studentů, může sehrát významnou roli v zajištění toho, aby vzdělávání v Evropě bylo vhodné pro digitální věk.“

Fungování a principy SELFIE

Poté, co se škola rozhodne k využití nástroje SELFIE, studenti, vedoucí pracovníci škol a učitelé prostřednictvím řady krátkých výroků posoudí využívání technologií při výuce a učení. Nástroj má modulární strukturu a školy si mohou vybrat z řady volitelných výroků a také mohou přidat až osm otázek, které jsou přizpůsobeny tak, aby vyhovovaly jejich potřebám a prioritám.

Vyplnění těchto informací zabere přibližně 20 až 30 minut. Škola poté obdrží individuálně zaměřenou zprávu s výsledky. Školní zprávu nástroje SELFIE pak lze využít k dialogu v rámci vzdělávací obce, ke stanovení kroků k lepšímu využívání digitálních technologií pro lepší učení.

To by mohlo například zahrnovat specifické školení pro učitele nebo podporu studentům v otázkách, jako je bezpečnost na internetu. Všechny odpovědi v rámci nástroje SELFIE jsou anonymní a neshromažďují se žádné osobní údaje. Na základě získaných údajů nebudou vypracovány žádné žebříčky škol nebo vzdělávacích systémů.

Zahájení iniciativy ve Varšavě

Ke spuštění nástroje dochází dnes na střední škole ve Varšavě, kde se komisař Navracsics rovněž účastní výroční konference platformy eTwinning. Komisař Navracsics a polská ministryně školství Anna Zalewska se setkají se studenty a seznámí se s tím, jak škola začleňuje technologie do výuky.

Komise při vývoji nástroje SELFIE spolupracovala s ministerstvy školství a odborníky na digitální vzdělávání z celé Evropy. Partnerskými institucemi jsou mimo jiné Evropská nadace odborného vzdělávání, Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání (CEDEFOP) a Institut UNESCO pro informační technologie ve vzdělávání.

První verze tohoto nástroje byla loni testována v 650 školách v 14 zemích. V rámci tohoto pilotního projektu bylo předloženo 67 000 připomínek, jak tento nástroj dále zjednodušit a zlepšit. Tato zpětná vazba byla zohledněna při přípravě současné verze nástroje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek