Schäuble vybídl k překonávání rozdílných názorů uvnitř EU

15.11.2018
Euroskop, čtk

Evropská osmadvacítka musí usilovat o překonávání rozdílných názorů svých jednotlivých členů a hledat společná řešení globálních problémů. Po schůzce čelných představitelů parlamentů šesti zemí v Bratislavě to řekl předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble. Podobný postoj po jednání, na kterém Českou republiku zastupoval předseda Sněmovny Radek Vondráček, zaujali i další politici.

„Je velmi důležité, abychom všichni nabyli přesvědčení, že největším úspěchem Evropské unie je překonání rozdělení evropského kontinentu.

V globalizovaném světě některé úkoly dokážeme zvládnout jen společně. Všichni se musíme snažit hledat společná řešení na globální výzvy,“ uvedl Schäuble.

Vondráček ocenil, že zúčastnění politici na schůzce uznali potřebu respektu či vzájemné důvěry mezi státy. „Měli bychom hledat společná témata. Shodli jsme se na tom, že je třeba vybudovat povědomí, že potřebujeme silnou Evropu,“ uvedl šéf Sněmovny na tiskové konferenci.

Spolupráce a potřeba reforem

Čtyři středoevropské země z uskupení visegrádská čtyřka (ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko) se dříve dostaly do sporu se státy západní Evropy například v otázce řešení migrace.

„Naše státy musejí udělat všechno pro to, abychom lidem nabídli budoucnost v jejich domově, aby neměli potřebu opouštět svou zemi. Shodli jsme se, že migrace je globálně jednou z největších výzev, které budeme čelit a které musíme čelit společně,“ uvedl Vondráček.

Podle hostitele jednání, šéfa slovenské sněmovny Andreje Danka nikdo nepochybuje o tom, že EU je nejlepším projektem svého druhu. „Evropská unie potřebuje reformy, strategickou záležitostí je bezpečnost,“ řekl Danko. Dodal, že obyvatelé EU nemají v digitálním prostoru zajištěnou bezpečnost a také nemají pod kontrolu svá data.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek