Výbory EP navrhly do čela EPPO Rumunku Kövesiovou

28.02.2019
Euroskop, čtk

Hlavní kandidátkou na nově vzniklý post evropského žalobce je někdejší rumunská protikorupční prokurátorka Laura Kövesiová. Shodli se na tom poslanci ze dvou klíčových výborů Evropského parlamentu, kteří doporučili její jmenování po úterním slyšení trojice uchazečů o post šéfa Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).

Vedle Kövesiové se do finálového výběru dostal Francouz Jean-François Bohnert a Němec Andrés Ritter. Výbor pro rozpočtovou kontrolu podpořil v tajném hlasování po slyšení rumunskou kandidátku 12 hlasy, Bohnert získal o jeden méně a Ritter dostal pouhý jeden hlas. Ve výboru pro občanské svobody byl poměr hlasů 26 pro Kövesiovou, 22 pro jejího francouzského soka a jediný hlas pro německého uchazeče.

Zcela podporuji výsledek hlasování našeho výboru. U všech tří kandidátů se jedná o kvalitní odborníky a osobnosti,“ uvedla česká místopředsedkyně prvního z výborů Martina Dlabajová (ANO).

Rumunská kandidátka uspěla navzdory domácímu tlaku

Rumunská prokurátorka uspěla navzdory tlaku, kterému v době evropského předsednictví své země čelí z Bukurešti. Vláda sociální demokracie se snaží zabránit jejímu jmenování do čela EPPO s tím, že jako protikorupční žalobkyně údajně zneužívala své pravomoci. Její činnost v čele protikorupční prokuratury, která za pět let pod vedením Kövesiové přispěla k odsouzení desítkek veřejných činitelů, včetně těch z nejvyšších pater rumunské politiky, nyní vyšetřuje zvláštní úřad. Z Bruselu se však za svůj nekompromisní přístup vůči rumunským politikům dočkala Kövesiová v minulosti chvály.

Doporučení výborů nyní poputuje k zástupcům členských zemí v Radě EU. Jimi vybraného kandidáta musí následně schválit plénum Evropského parlamentu.

Vznik EPPO byl schválen v roce 2017 a začít fungovat by měl na konci příštího roku. Bude se na něm podílet 22 členských zemí EU včetně Česka. Úřad bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, velké přeshraniční podvody s daní z přidané hodnoty (DPH) či financování mezinárodního terorismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek