Novým šéfem liberálů v EP je rumunský expremiér Cioloș

20.06.2019
Euroskop, čtk

Novým předsedou frakce liberálů v Evropském parlamentu (EP) se ve středu stal někdejší rumunský premiér Dacian Cioloș. Informovala o tom europarlamentní skupina Obnova Evropy (RE) v tiskovém prohlášení. Bývalý eurokomisař povede třetí nejpočetnější frakci, která má v 751členném parlamentu 108 členů včetně českého vládního hnutí ANO.

Cioloș, který nahradí ve funkci belgického liberála Guye Verhofstadta, se hodlá zaměřit na sjednocení různých regionů Evropy, které mají rozdílné pohledy na klíčová témata budoucnosti.

„Věřím v jednu Evropu, od východu k západu a od severu k jihu, v inovativní a celosvětově konkurenceschopnou Evropu, unii která chrání své občany, jejich svobody a lidská práva,“ řekl po hlasování rumunský politik, jehož protikorupční formace PLUS získala v květnových evropských volbách v Rumunsku téměř 24 procent hlasů.

RE je nový název frakce, která se v minulém volebním období jmenovala Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Podle Verhofstadta, který tuto skupinu vedl, bude Cioloș silným proevropským lídrem, který učiní vše pro to, aby byl hlas liberálů slyšet.

„Bez nás bude nemožné utvořit stabilní většinu v Evropském parlamentu. Budeme nyní bojovat za naše politické priority a naši proevropskou agendu, která se bude muset stát základem programu příštího předsedy Evropské komise, pokud má získat naši podporu,“ zdůraznil Verhofstadt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek