Rada pro konkurenceschopnost se bude zabývat udržitelným růstem

26.09.2019
Úřad vlády

Dnes a zítra probíhá v Bruselu jednání Rady pro konkurenceschopnost – část vnitřní trh, průmysl a výzkum. Ministři se setkají, aby prodiskutovali především strategii pro udržitelný růst EU či konkrétní aspekty nového rámcového programu pro vědu a výzkum Horizont Evropa.

První den jednání bude věnovaný části vnitřní trh a průmysl. Hlavním diskuzním bodem je dokument finského předsednictví s názvem Budování naší hospodářské základny: Vize dlouhodobé strategie pro udržitelný růst.

Poté bude následovat tradiční prověrka konkurenceschopnosti, v rámci které se členské státy zaměří na současný stav konkurenceschopnosti v Unii. V části jiné záležitosti podá finské předsednictví informaci o nařízení o schvalování typu motorových vozidel z hlediska emisí z lehkých osobních vozidel a z užitkových vozidel, německá delegace bude následně informovat o Síti zmocněnců pro malé a střední podniky.

Poté vystoupí česká delegace, jež ve svém příspěvku představí výsledek konference o podpoře malých a středních podniků, která se uskutečnila v květnu 2019 v Brně. Závěrem bude Evropská komise informovat o Evropské bateriové alianci.

Druhý den proběhne zasedání Rady COMPET ve formaci ministrů zodpovědných za výzkum. Prvním bodem jednání bude opětovně politická rozprava na téma Budování naší hospodářské základny: Vize dlouhodobé strategie pro udržitelný růst. Druhým, a zároveň posledním bodem jednání bude diskuze týkající se balíčku Horizont Evropa: součinnost s dalšími programy.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek