Rumunka Kövesiová stane v čele evropské prokuratury, potvrdil EP

17.10.2019
Euroskop, čtk

Vedení Evropského parlamentu ve středu schválilo Rumunku Lauru Kövesiovou jako šéfku nově zřízené evropské prokuratury. Rozhodnutím konference předsedů, tedy předsedy europarlamentu Davida Sassoliho a šéfů parlamentních frakcí, může začít sedmiletý mandát první šéfky Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), uvedl Evropský parlament ve svém středečním prohlášení. EPPO se sídlem v Lucemburku má zahájit svou práci na konci roku 2020.

Vznik EPPO byl schválen v roce 2017. Úřad bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody s daní z přidané hodnoty či financování mezinárodního terorismu. Bude se na něm podílet 22 států unie včetně Česka. Pět unijních zemí, které se dosud nepřipojily, tedy Švédsko, Maďarsko, Polsko, Irsko a Dánsko, tak může kdykoli učinit, zdůraznil ve středu Evropský parlament.

Budoucí šéfku evropské prokuratury už dříve schválila Rada EU, tedy členské země bloku. Proti kandidatuře Kövesiové se přitom původně stavěla vláda její vlastní země, která ji loni z odstranila z funkce šéfky rumunské protikorupční prokuratury. Za jejího pětiletého působení v čele této instituce byly obžalovány desítky veřejných činitelů, včetně funkcionářů z nejvyšších politických kruhů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek